Juridische strijd Ahold agressiever

`Ahold misbruikt Argentijnse wet'. Voor meer informatie, bel het Amsterdamse advocatenkantoor Nauta Dutilh.

Na de eerste acties van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman, al langer luis in de pels van het Nederlandse bedrijfsleven, lijkt nu ook de gevestigde orde in Nederland zich opzichtiger met de Ahold-affaire te bemoeien.

Het vooraanstaande advocatenkantoor Nauta Dutilh staat een Chileense winkelketen juridisch bij in een conflict om 45 miljoen Amerikaanse dollar. Het blijft niet bij juridisch advies. PR-bureau Elias Communicatie stuurde vanochtend een persbericht van Nauta Dutilh rond waarin Ahold wordt beschuldigd van het ,,misbruiken'' van de wet ,,teneinde onrechtmatig circa 45 miljoen dollar te verdienen''. Volgens advocaat J.W. Sodderland van Nautu Dutilh ,,verrijkt'' Ahold zich ten koste van de Chilenen.

Vier jaar geleden kocht Ahold een dochter van de Chileense winkelketen. Er werd 60 miljoen dollar (in pesos) direct betaald, 90 miljoen zou op 2 mei 2003 worden betaald. In de tussentijd is de Argentijnse peso ingestort. Ahold wil dit risico bij de Chilenen leggen en heeft nu de helft betaald.

Waarom wordt hierover een persbericht rondgestuurd? Nauta Dutilh: ,,De Chileens partij is beursgenoteerd en wil zoveel mogelijk openheid betrachten.''

Het is niet de eerste aanval die Ahold te verduren krijgt. Lakeman beschuldigde Ahold al van misleiding in Zuid-Amerika. Zijn Stichting onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) deed daarnaast aangifte tegen de voormalige Ahold-topman C. van der Hoeven ,,wegens het vermoeden van heling en/of medeplichtigheid aan verduistering''. Lakeman eist in dit verband teruggave van alle inkomsten van C. Van der Hoeven vanaf 2000. Een loon van 100.000 euro is volgens hem op dit moment voldoende. ,,Dan heb je nog steeds een boterham met dure pindakaas.''

Advocaat M. Wladimiroff, raadsman van Van der Hoeven, waarschuwde Lakeman twee maanden geleden dat hij niet te ver moet gaan. Van der Hoeven kan zich volgens hem niet verdedigen waardoor ,,een extra mate van zorgvuldigheid vereist'' is.

Niet alleen in Nederland maar ook in Amerika worden claims voorbereid tegen Ahold.