ING-topman wil meer openheid over inkomens

Bestuursvoorzitter Ewald Kist van ING pleit voor meer openheid en afspraken over de beloning van topmanagers. Zo zou volgens hem de neiging om het salaris van topbestuurders meer afhankelijk te maken van de bedrijfsresultaten ingedamd moeten worden.

Kist stelt in een vandaag verschenen interview in het opinieblad FORUM van de ondernemersorganisatie VNO-NCW dat hij in het begin zelf even moest wennen aan de wettelijke verplichting voor openheid rondom zijn inkomen. Daarbij wijst hij op de commotie die vorige maand ontstond toen bekend werd dat het bestuur van ING de komende drie jaren tot 60 procent meer gaat verdienen. ,,Het is heel vervelend. Ik ben en blijf een Hollander en mijn motivatie ligt niet in het geld dat ik verdien'', aldus Kist. ,,Andere dingen zijn belangrijker: geluk, de juiste balans tussen werk en privé, een interessante baan waarin je je kunt ontwikkelen.'' Inmiddels vindt hij dat Nederland nog een stapje verder moet gaan in de openheid over topinkomens. Behalve de bestuurders van beursfondsen zouden ook de leiders van met publiek geld gefinancierde instellingen, zoals ziekenhuizen, hun salaris openbaar moeten maken.