Hart van het Rijksmuseum snel open

Het Rijksmuseum hoopt eind deze maand zijn belangrijkste zalen weer open te kunnen stellen voor het publiek. De Eregalerij en de Nachtwacht-zaal zijn na nader onderzoek asbestvrij verklaard.

Directeur Ronald de Leeuw maakte dit gisteren bekend. Het Rijksmuseum werd op 28 april jl. in opdracht van de Arbeidsinspectie uit voorzorg geheel gesloten. Tijdens een standaardonderzoek in het kader van de komende renovatie had de Rijksgebouwendienst in enkele zalen losse asbestvezels aangetroffen. De Philipsvleugel werd al op 3 mei `schoon' verklaard en is sindsdien weer open voor publiek. Ook de Eregalerij met de Nachtwacht-zaal kan binnenkort als `mini-museum' functioneren, aldus De Leeuw. Ook de Voorhal, het restaurant en de toiletten zijn dan weer toegankelijk. De entreeprijs zal €4,50 zijn, de helft van het gebruikelijke tarief.

Volgens de Rijksgebouwendienst beperkt de asbestverontreiniging zich tot de Oost- en Westvleugel van het gebouw. In de Oostvleugel, met de afdelingen Schilderkunst en Nederlandse Geschiedenis, betreft het voornamelijk technische kamers en opslagruimtes. De tentoonstellingszalen in deze vleugel zullen waarschijnlijk deze zomer in fases opengaan. De expositie van schilderijen uit het Ottomaanse Rijk is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ook van de Westvleugel, met de afdelingen Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid, is een aantal publiekszalen verontreinigd. Dit deel blijft waarschijnlijk dicht tot begin 2004, wanneer het hele hoofdgebouw van het Rijksmuseum voor vier jaar sluit voor de renovatie. De topstukken uit de collectie zullen dan in de Philipsvleugel worden getoond.

Volgens De Leeuw kunnen de asbestvrije zalen pas weer worden geopend als ze zijn gescheiden van de `besmette' ruimtes. ,,De klimaatinstallatie dient hierbij intact te blijven'', aldus De Leeuw. ,,Dat maakt het bewerkelijk.'' Naar verwachting is dit voor 1 juni gebeurd.

Na de ontdekking van asbest heeft de Rijksgebouwendienst in het hele museum lucht- en stofmonsters genomen. Volgens Jaap Eikelboom, plaatsvervangend directeur van de Rijksgebouwendienst, werd in de lucht in het gebouw nergens asbest gemeten boven het zogeheten ,,verwaarloosbaar risico''. De asbestvezels die in het stof zijn aangetroffen, vormen wèl een potentieel risico. Het gaat hierbij om witte en bruine asbest, dat is verwerkt in brandwerende plafonds, deuren en luchtkokers. Door slijtage van de asbestoppervlakken zijn deeltjes vrijgekomen.

De Leeuw benadrukte nogmaals dat bezoekers geen enkel risico hebben gelopen. Voor het personeel is een blootstellingsregister geopend, waardoor per medewerker de gezondheidsrisico's kunnen worden bepaald. Voor het in de gesloten gedeelten werkzame personeel is vervangende werkruimte gevonden. Hoe groot de financiële strop van de sluiting is, kon De Leeuw gisteren nog niet zeggen.