Grijze dokter uit zich niet

De dokter verschijnt aan het bed en zegt tegen de mevrouw die, door de uitwerkende narcose, nog te suf is om te reageren: ,,De operatie is technisch gezien goed gelukt.''

Zo'n uitspraak, vastgelegd door filmmaakster Suzanne Raes doet denken aan het beroemde ,,operatie geslaagd, patiënt overleden''.

Het was een oude dokter. Met grijs haar. Hij werkt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, want daar filmde Raes. Die oude dokter zou wel eens les mogen hebben in het omgaan met patiënten. Maar die les krijgt hij kennelijk niet. In de film is daarvan tenminste niks te zien. Die dokter leidt wel nieuwe dokters op. Dat zijn bijna allemaal jonge vrouwen. Die krijgen wel les in het omgaan met patiënten. In een cursus die Core (communicatie en reflectie) heet. De cursusleidster vertelt dat de artsen in opleiding (de co-assistenten) vier van die Core-bijeenkomsten krijgen. Een dokter in opleiding: ,,Het is heel lastig als een patiënt de communicatie overneemt en zelf vragen gaat stellen. Dan raak ik de draad kwijt.''

Vier bijeenkomsten! Het praten met de patiënten leren ze dus tijdens hun assistentenwerk van de oude grijze dokters. Tijdens de visites. Traditioneel (een co-assistente beschrijft dat nog eens) is dat de prof voorop, dan de zaalartsen, dan de arts-assistenten en daarachter de co-assistenten. Het is een hiërarchisch systeem. Zelfs in zo'n Core-bespreking verdedigt een co-assistente die hiërarchie!

Veel klachten van patiënten over artsen en hun medische behandeling zijn terug te voeren op gebrekkige communicatie. De visitecaravan trekt bij een meneer binnen. Die gaat behandeld worden, want, zegt de grijze dokter: ,,U weet dat u lymfeklierkanker hebt en dat het in de longen zit.''

De man, als de wittejassenstoet vertrokken is, tegen de camera: ,,Dat was wel even schrikken. Kanker? Dat woord was nog nooit gevallen. Dat wist ik helemaal niet.'' Ja, dat krijg je ervan, als je een ziekte non-Hodgkin-lymfoom noemt en niet uitlegt wat dat is.

De vraag waar je mee blijft zitten is: is de opleiding echt zo gebrekkig? Praten de docenten die de Core-cursus geven ooit met de senior-artsen die tijdens de visitatie voordoen hoe ze met patiënten omgaan? Krijgen grijze mannendokters wel eens feedback over de manier waarop ze dokters opleiden, behalve van de klachtencommissie en het medisch tuchtcollege?

Werelden: Ruis, IKON, Ned.1, 22.45-23.40u.