Gratis krediet bij nieuwe auto's

Gratis geld lenen, dat is het nieuwe wapen in de strijd tegen de inzakkende autoverkopen. Net als eerder in de VS bieden Nederlandse auto-importeurs voor het eerst op grote schaal renteloze leningen aan. Peugeot, Fiat, Kia en Opel geven deze maand op diverse modellen leningen met 0 procent rente en looptijden tot drie jaar. Ook andere merken hebben op dit moment actierentes ver onder de gangbare 10 tot 12 procent, of bieden één jaar uitgestelde betaling.

In de eerste drie maanden van 2003 daalde de verkoop van nieuwe auto's met 5,3 procent. Sommige importeurs proberen klanten nog met de gebruikelijke `extratjes' te verleiden. Zo heeft BMW actiemodellen met `gratis' accessoires, adverteert Mercedes met een navigatiesysteem voor de prijs van een setje vloermatten en biedt Citroën tót 4.000 euro boven de ANWB/Bovag-koerslijst voor de inruilauto.

Maar zulke acties zijn onvoldoende in een neergaande economie, is de overtuiging van Opel. ,,Een set lichtmetalen velgen weggeven is niet genoeg'', zegt de woordvoerder van Opel Nederland. De Nederlandse marktleider van de afgelopen 34 jaar geeft daarom op vier modellen een renteloos krediet van maximaal 15.000 euro.

General Motors, de moedermaatschappij van Opel, had eerder succes met renteloze kredieten in de VS. Kort na de aanslagen van 11 september 2001 trok het bedrijf, ondanks de economische mineurstemming in Amerika, er veel klanten mee naar de showrooms. GMAC Financial Services, de financieringsmaatschappij van General Motors, verstrekt ook de leningen in Nederland. Volgens marketingmanager M. van Soelen wil GMAC ,,de consument én de dealers in moeilijke tijden tegemoetkomen''. De manager verwacht dat de tot 10 juni durende actie tot ,,enige duizenden'' verkopen zal leiden.

De concurrentie beziet de actie van Opel met gemengde gevoelens. ,,Renteloze leningen waren not done in Nederland. Maar zelfs de grote merken zien in dat het werkt'', zegt een woordvoerder van Fiat Nederland, dat een renteloos krediet van drie jaar geeft op een Punto. Renault beoordeelt de leningen van Opel als ,,een ultiem redmiddel om de moeilijke marktpositie te handhaven''.