Goldfrapp

Het Engelse duo Alison Goldfrapp en Will Gregory heeft zich voor de tweede cd opnieuw uitgevonden. Na de croonende melancholie van Felt Mountain (2000) zijn zangeres/synthesizerspeelster Alison, met haar chique hoge stem, en componist Gregory op Black Cherry verzeild geraakt in Kraftwerk-achtige elektronica en een enkel uitstapje naar de dance.

Die koerende zang van Alison Goldfrapp, die altijd een beetje koelbloedig klonk, wordt nu ingezet voor een Donna Summer-gelijkende disco-stamper als `Strict Machine'. Die frivole stijl pakt in dat nummer goed uit, omdat zich er ondertussen ook nog allerlei raar elektronisch geharrewar in afspeelt. Minder geslaagd is de opening `Crystalline Green', dat met zijn bonkige simplisme La Goldfrapp geen recht doet. De meeste andere nummers zijn rustig, met Goldfrapp soms in haar Cocteau Twins-gedaante, en soms fluwelig in chansons, omringd door transparante instrumentaties van harpen en elektronische pulsjes.

Het lompere geknor van de keyboards laat zich minder makkelijk combineren met Goldfrapps zang. Maar als tegenwicht voor al te grote breekbaarheid werkt het wel. Morgenavond is het duo live te zien in Paradiso, Amsterdam.

Goldfrapp. Black Cherry (PIAS cdstumm196)