Genthon breekt markt verlagers cholesterol open

Het farmaceutisch bedrijf Genthon brengt sinds gisteren een goedkope versie van de cholesterolverlager simvastatine op de Nederlandse markt. De prijs ligt veertig procent onder die van de concurrenten. Genthon zet daarmee de farmaceutische wereld op zijn kop, en komt demissionair minister De Geus van Volksgezondheid tegemoet.

De Geus wilde de Nederlandse apothekers vanaf 1 mei fors gaan korten op de kortingen en bonussen die ze krijgen van groothandels. Op de prijs van generieke medicijnen (goedkope versies van medicijnen waarvan het patent is afgelopen) wil de minister 40 procent korten. Op de prijs van patentgeneesmiddelen wordt volgens het plan 8 procent gekort. De Geus wil met die maatregel jaarlijks 300 miljoen euro besparen op de alsmaar stijgende medicijnuitgaven. Maar apothekers, generieke fabrikanten en groothandels verzetten zich. Vorige week heeft de rechtbank in Den Haag beslist dat de bezuinigingsmaatregel voorlopig niet mag ingaan, omdat de gevolgen voor de apothekers niet voldoende in kaart zijn gebracht.

Door de prijsactie van Genthon lijken er nu toch bezuinigingen mogelijk. Die actie beperkt zich voorlopig tot het medicijn simvastatine. Omdat gisteren het patent op de cholesterolverlager verliep, mogen er nu ook goedkope versies van het medicijn op de Nederlandse markt komen. Simvastatine haalde vorig jaar in Nederland een omzet van 118 miljoen euro, en was daarmee het op een na best verkochte medicijn. De markt voor cholesterolverlagers groeit snel. Maar alleen Genthon biedt de cholesterolverlager vooralsnog voor een beduidend lagere prijs aan. De apotheker kocht het oorspronkelijke medicijn in voor 34,80 euro (voor 30 tabletten van 20 milligram). De meeste generieke fabrikanten vragen dat nu nog steeds. Genthon vraagt 20,30 euro.

Zorgverzekeraar CZ kondigde vandaag aan dat apothekers alleen nog die laagste prijs vergoed krijgen als ze een patiënt simvastatine geven. CZ verwacht zo jaarlijks 5 miljoen euro te besparen. ,,Dat geld hebben we hard nodig, nu de maatregel van De Geus is uitgesteld'', zegt een woordvoerder.