Geen screening op SARS in de EU

De Europese Unie gaat geen reizigers screenen uit landen waar de longziekte SARS heerst. Volgens de Europese ministers voor Gezondheid kan worden volstaan met de exit-controles op passagiers in onder meer Aziatische landen. De EU-ministers en die van de tien aanstaande lidstaten waren gisteren in een speciale vergadering bijeen om over SARS te spreken.

Verder heeft Motorola, de Amerikaanse producent van mobiele telefoons, bekendgemaakt dat het zijn hoofdkantoor in Peking voor een week sluit, omdat een personeelslid besmet bleek met de besmettelijke longziekte SARS.

Ook de directeur van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO), Gro Harlem Brundtland, was gisteren op de bijeenkomst in Brussel aanwezig. Volgens Brundtland is screening van uitgaande passagiers in de SARS-landen voldoende. Zij had kritiek op Canada wegens de gebrekkige screening op vliegvelden. ,,We hebben export van SARS gezien vanuit Canada, wat heeft geleid tot een uitbraak in de Filippijnen.'' Ze drong erop aan dat de landen die een haard van SARS zijn, zich houden aan de WHO-vereisten. Volgens de WHO is het hoogtepunt van de besmettelijke longziekte in China nog niet bereikt. Wereldwijd zijn 6.300 gevallen van SARS gerapporteerd, waarvan de meeste in China. In Azië en Canada zijn meer dan 400 mensen aan SARS overleden. In Europa zijn 33 mogelijke gevallen van SARS gemeld, maar nog geen doden.

Motorola, een van de grootste buitenlandse investeerders in China, meldde gisteren dat 27 van de 1.000 werknemers van het hoofdkantoor in hun eigen woningen in quarantaine gaan. Ook in het Landmark Building, een modern kantoorcomplex in Peking waarin veel buitenlandse instellingen zijn gevestigd, is inmiddels SARS geconstateerd.

In de universiteitswijk Haidian, waar SARS meer dan gemiddeld voorkomt, zijn 30.000 mensen ingezet om besmettingen onder de 2,2 miljoen mensen tellende bevolking op te sporen. Ieder huishouden heeft een thermometer en een lijst met in noodgevallen te bellen telefoonnummers ontvangen. Bedrijven moeten apparatuur installeren die op afstand kan meten of mensen koorts hebben.

Steeds meer buitenlanders die in Peking werkzaam zijn verlaten inmiddels de stad, vooral gezinsleden van werknemers en niet-essentieel personeel van bedrijven en instellingen keren momenteel terug naar huis.