Frans cadeau met speciale bijsmaak voor 50-jarige Blair

De Franse president Jacques Chirac heeft de vijftigste verjaardag van de Britse premier Tony Blair, gisteren, aangegrepen voor een opmerkelijke geste van verzoening na hun politieke botsing over de oorlog in Irak: zes flessen rode Bordeaux van een prestigieus wijnhuis, benevens een kristallen decanteerkaraf van een al even gerenommeerd Frans merk.

`Dear Tony', begint Chirac zijn begeleidende verjaardagswens, ,,wetende hoe graag je tijd in Frankrijk doorbrengt, heb ik het genoegen je een cadeau aan te bieden dat de kwaliteit van regionale producten in ons land illustreert die jij zo goed kent.''

Maar het presidentiële cadeau heeft voor de Britse premier wel een hele speciale afdronk. Want de zes flessen `Château Mouton Rothschild' uit 1989 plus karaf zijn veel meer waard dan Blair als geschenk mag accepteren. Wil hij de wijn privé schenken, dan moet hij eerst flink dokken.

Baas boven baas, ook in het Europese geschenkencircuit. In november verraste Blair de Franse president ter gelegenheid van diens 70ste verjaardag met een naar Winston Churchill genoemde vulpen ter waarde van 300 pond (toen 480 euro). De wijnkeus van het Elysée gaat voor 195 pond (275 euro) per fles over de toonbank. Exclusief karaf (merk Saint-Louis) schonk Chirac dus al 1.170 pond aan Blair. Dat is royaal boven de officiële geschenklimiet van 140 pond (200 euro) die geldt voor leden van het Britse kabinet.

Wat dat betreft brengen de felicitaties van de Duitse kanselier Gerhard Schröder de Britse premier minder in verlegenheid. Die liet het bij de allerbeste wensen, waarbij hij Blair tevens dankte voor zijn ,,persoonlijke bijdrage aan de nauwe samenwerking tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en meer in het bijzonder aan de verdere ontwikkeling van de Europese Unie''.

Britse kenners loven Chiracs smaak, al voegen ze er wel aan toe dat de geselecteerde Bordeaux niet de beste wijn is voor deze prijs. En zeker niet uit het beste jaar, vertelde wijnhandelaar Tom Lorimer aan de BBC. ,,Als ik Chirac was geweest dan had ik gekozen voor 1982 – een voortreffelijk jaar. Dat is de wijn die Saddam Hussein waarschijnlijk liet opslaan in de wijnkelders van zijn paleizen voordat hij zijn land kwijtraakte.'' Maar niet helemaal valt uit te sluiten dat die in handen is gevallen van Blairs special forces.