Eerste nettowinst voor Versatel door meevallers

Het telecombedrijf Versatel heeft voor het eerst in zijn bestaan een nettowinst geboekt. Het gaat om een bedrag van 981.000 euro in het eerste kwartaal van dit jaar, zo heeft het telecombedrijf vandaag bekendgemaakt.

Het zal voorlopig de laatste winst zijn omdat die te danken is aan een bijzondere bate. Versatel had een meevaller van 14,9 miljoen euro van een vroegere samenwerking met Deutsche Telekom over de levering van ruimte in telefooncentrales. Versatel had een reservering gemaakt op die afschrijving. Het bedrag bleek lager uit te vallen, waardoor de 14,9 miljoen vrijkwam.

Het bedrijf had een soortgelijke meevaller van 4,3 miljoen euro bij de belasting. Versatel nam een reservering voor de belasting die het bedrijf dacht te moeten betalen voor de omwisselingsoperatie van schulden in aandelen van vorig jaar. Die som viel 4,3 miljoen euro lager uit.

Zonder deze twee eenmalige baten zou er over de eerste drie maanden van dit jaar een verlies zijn geweest van ongeveer 18 miljoen euro. Dat is ruim beter dan het verlies van 87,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2002.

Het duurt nog ruim een jaar voordat het bedrijf echt zwarte cijfers zal schrijven, aldus de financiële man M. Lazar van Versatel. ,,In het eerste kwartaal van 2004 verwachten we een positieve kasstroom. Daarna zal het nog enkele kwartalen duren tot we echt nettowinst boeken.''

Versatel boekte over de eerste drie maanden een omzet van 87,1 miljoen euro. Dat is 29 procent meer dan in dezelfde periode van 2002. Voor het hele jaar 2003 verwacht het bedrijf een omzet tussen de 325 en 335 miljoen euro.

UMTS, het snellere netwerk voor mobiele telefonie, blijft lokken voor Versatel. Directeur R. Raithatha zei vandaag in gesprek te zijn met de bestaande mobiele operators over het leveren van mobiele oplossingen. ,,Dat gaan we de komende kwartalen verder ontwikkelen.'' Raithatha noemde geen namen van de bedrijven waar Versatel mee praat.

In operationele zin verging het Versatel goed. De omzet uit telecomdiensten kwam uit op 63,4 miljoen euro tegen 43,4 miljoen in het eerste kwartaal van 2002. Dat is 72 procent van de totale omzet. Het bedrijf wil dat opkrikken naar 80 procent.

Versatel sluit vooral bedrijfsterreinen aan op internet. Verder levert de onderneming verscheidene telecomdiensten, vooral aan het bedrijfsleven. Voor consumenten heeft Versatel de internetprovider Zon. Het bedrijf is actief in België, Nederland en Duitsland.

Versatel voerde vorig jaar een financiële herstructurering door waarbij schulden ter waarde van 1,7 miljard euro werden geruild voor contanten en aandelen. Daarvoor moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen.

Ondanks de publicatie van de eerste kwartaalcijfers is het jaarverslag van Versatel nog steeds niet verschenen. Volgens het bedrijf, dat zijn notering in de VS schrapt, komt dat in juni.