Dood aan gevoelens en kunst

Prozac en librium heten samen prozium in de futuristische actiefilm Equilibrium, en alle burgers moeten zich er een paar keer per dag mee injecteren. Doen ze dat niet, dan lopen ze de kans vermoord te worden door een agent die `Gun-Kata' beoefent, een oosterse vechtkunst waarbij geschoten wordt in plaats van geschopt.

Gevoelens zijn verboden in het rijk waarin Equilibrium zich afspeelt. Zij hebben de Derde Wereldoorlog veroorzaakt, en daarom zijn ze nu uitgebannen, samen met alle dingen die ze kunnen oproepen. Kunst hoort daar zeker bij; aan het begin van Equilibrium wordt de Mona Lisa in een geheime schuilplaats ontdekt en verbrand. Door een dichtbundel van Yeats wordt een kogel geschoten. Over film wordt in Equilibrium niet gerept. Vreemd, want de boodschap zou bij de doelgroep waarschijnlijk harder aankomen als ze een kopie van Blade Runner of The Matrix verbrand zagen worden. Of zou Wimmer deze films stiekem toch niet tot de kunst rekenen?

De filmgeschiedenis komt op een andere manier in Equilibrium, het debuut van scenarioschrijver Kurt Wimmer, wel aan bod. The Matrix, Metropolis, Blade Runner, 1984, Minority Report, Wimmer heeft overal leentjebuur gespeeld. Voor de hoofdrollen strikte hij Christian Bale en Emily Watson. Bale mag pas gevoel tonen als er een hondje wordt afgemaakt. Watson is waarschijnlijk als `gevoelsovertreder' gecast omdat ze zo'n expressief gezicht heeft. Die voelt vast de hele tijd wat. Doe die blauwe ogen maar wijd open.

Equilibrium. Regie: Kurt Wimmer. Met: Christian Bale, Emily Watson, Taye Diggs. In 15 bioscopen.