Donker en niet pluis in de regen

Een huis waarin het niet pluis is, het is een van de meest geliefde onderwerpen van horrorfilms. Darkness, de tweede lange speelfilm van Jaume Balagueró, speelt zich in zo'n huis af, dat ditmaal ergens in Spanje staat, een land waar tegenwoordig veel horrorfilms worden gemaakt. Daar ontdekt de internationale, Engelse sprekende cast al snel dat er iets niet pluis is, de een een beetje sneller dan de ander; als eerste moet natuurlijk de jongste bewoner eraan geloven. Kinderen hebben nu eenmaal meer gevoel voor het bovennatuurlijke dan andere mensen.

Zoals uit het bovenstaande duidelijk wordt, is Balagueró een regisseur die het cliché niet schuwt. Hij is in het gebruik ervan bepaald ruimhartig. Zowel klassiekers als recente toevoegingen aan het genre passeren de revue. Een film als Darkness drijft het probleem waarvoor horrorfans zich gesteld zien op de spits. Mensen die van griezelen houden, gaan vaak naar griezelfilms, maar omdat ze zo vaak gaan, wordt griezelen steeds moeilijker. Balagueró zocht zijn toevlucht niet in camp of ironie. Hij wil vooral mooi en sfeervol laten griezelen.

Op het Festival van de Fantastische Film, dat vorige maand met deze film opende, eindigde Darkness niet erg hoog in de publieksenquête. Enige wanhoop over de ingeslagen weg in de film zelf blijkt uit het gekozen weer. Ik heb het in een film nog nooit zoveel zien regenen. Alleen tijdens een zonsverduistering blijft het droog. Die speelt dan ook een belangrijke rol in de plot.

Darkness. Regie: Jaume Balagueró. Met: Anna Paquin, Lena Olin, Giancarlo Giannini, Stephan Enquist. In 30 bioscopen.