DNA-onderzoek vaker toegestaan

De Eerste Kamer heeft gisteren zonder te stemmen een wetsvoorstel aangenomen dat de mogelijkheden voor DNA-onderzoek in strafzaken uitbreidt.

Vanaf september mogen politie en justitie met DNA-onderzoek geslacht en ras van een onbekende verdachte vaststellen. Zodra het technisch mogelijk is, mag dat ook met andere uiterlijk waarneembare persoonskenmerken, zoals de kleur van haar en ogen.

Nederland loopt hiermee samen met Engeland voorop in de wereld, aldus het ministerie van Justitie. In de meeste Europese landen is een uitvoerige DNA-analyse nog altijd verboden. In Duitsland is ook DNA-analyse naar sekse en ras taboe. De Duitse wet staat dit alleen toe als personen een delict `van aanzienlijke betekenis' hebben begaan.

In Nederland mag het uitgebreide DNA-onderzoek pas worden uitgevoerd wanneer het onderzoek naar een misdrijf vastzit. Alleen misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of hoger komen ervoor in aanmerking. Als er in zo'n geval DNA-sporen zijn en de identiteit van de dader is onbekend, kan met het DNA een soort signalement worden gemaakt. Met de huidige technieken kunnen met DNA-materiaal al geslacht en ras worden bepaald; verwacht wordt dat dat binnenkort ook geldt voor de kleur haar en ogen.

De Utrechtse korpschef P. Vogelzang, tevens voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, is blij met het wetsvoorstel, maar vindt dat het niet ver genoeg gaat. Het is volgens hem ,,belachelijk'' dat verdachten die worden aangehouden voor een zwaar misdrijf en bekennen niet worden verplicht materiaal voor DNA-onderzoek af te staan. ,,Waarom wel een vingerafdruk en niet een beetje wangslijm? Dat is toch nauwelijks een grotere inbreuk'', zei Vogelzang vanmorgen. ,,Bij inbraken speelt recidive een enorme rol. We zouden het oplossingspercentage enorm kunnen verbeteren als we het DNA van een bekennende verdachte kunnen vergelijken met DNA-materiaal dat we hebben verzameld bij eerdere misdrijven'', aldus Vogelzang.