Chivu mist twee wedstrijden, Van Persie drie duels geschorst

De commissie van beroep betaald voetbal heeft Ajacied Christian Chivu vandaag veroordeeld tot een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De aanvoerder mist daardoor de eerstkomende twee competitieduels van zijn club, tegen NEC en De Graafschap. De uitspraak van de commissie is onherroepelijk.

De straf is iets milder dan die van de tuchtcommissie. Die sprak vorige week uit dat Chivu drie duels aan de kant moest blijven. Daarmee gaf de tuchtcommisie gehoor aan de eis van de aanklager betaald voetbal. De aanklager stelde de straf voor na het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op 16 april. Hij deed dat naar aanleiding van televisiebeelden, waarop te zien was dat Chivu probeerde Feyenoorder Song te slaan.

De aanklager betaald voetbal heeft Feyenoorder Robin van Persie vandaag een schikkingsvoorstel gedaan van vier wedstrijden uitsluiting, waarvan één voorwaardelijk. De aanvaller kreeg afgelopen zondag tijdens het competitieduel met FC Utrecht een rode kaart voor een overtreding op Stijn Vreven.

Verder vindt de aanklager dat Michael Lamey van AZ drie duels aan de kant moet. De verdediger zag afgelopen zondag een rode kaart in de wedstrijd tegen PSV. Hij sprong met gestrekte benen in op een tegenstander.

Zowel Van Persie als Lamey heeft tot morgenochtend half tien de tijd om de schikking te accepteren. Doen zij dat, dan gaat de schorsing die dag in. Indien zij niet akkoord gaan met hun voorstel, dan buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich over de zaken.

Vooral over de rode kaart van Van Persie was veel commotie. Maar volgens Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, was de beslissing van scheidsrechter Van Egmond volledig terecht, zo liet hij weten in zijn column op de website van de voetbalbond. Uilenberg schreef erbij dat hij zich nadrukkelijk niet met de tuchtrechterlijke kant van de zaken wil bemoeien. ,,Maar de emotionele discussie, uitspraken van spelers, trainers en verslaggevers vragen om een duidelijke reactie uit de scheidsrechterswereld. De beslissingen van de scheidsrechters bij de rode kaarten voor Lamey en Van Persie waren volledig terecht.''

De rode kaart van Van Persie werd gegeven voor het trappen van Vreven. Uilenberg: ,,De bal was al weg, waarna Van Persie met het linkerbeen, zonder de mogelijkheid te hebben de bal te spelen, doorhaalde. Of een tegenstander daarbij provoceert of zich aanstelt is niet bepalend voor de straf. De regels schrijven maar één sanctie voor: veldverwijdering.''