China geschrapt als deelnemer aan volleybaltoernooi

De Nederlandse volleybalploeg hoeft in de World League niet tegen China te spelen. De wereldvolleybalbond FIVB heeft het Aziatische land wegens de longziekte Sars uit de competitie genomen. China wordt vervangen door Bulgarije.

De overige tegenstanders van Nederland in groep C van de World League zijn Servië-Montenegro en Cuba. De Nederlandse volleyballers beginnen het met 15 miljoen euro gedoteerde toernooi op 24 mei met een thuiswedstrijd in Eindhoven tegen Servië-Montenegro.

Behalve China mag ook Argentinië niet aan de World League deelnemen. De nationale volleybalbond van het land is geschorst omdat die zich volgens de wereldvolleybalbond niet aan de regels houdt. Tsjechië is inmiddels als vervanger aangewezen.

Bondscoach Bert Goedkoop had gemengde gevoelens bij het afvallen van China in de groep. ,,Het scheelt ons een verre reis. Zeker de ervaren jongens vinden dat wel lekker. Bovendien zit niemand er op de wachten om nu met de situatie rond Sars naar Azië te gaan. Maar aan de andere kant is Bulgarije een gevaarlijke jonge ploeg in opbouw. Het maakt onze kansen er in de poule met andere sterke landen als Cuba en Servië-Montenegro niet groter op.''

De Nederlandse volleyballers hebben gisteren in de Belgische plaats Bree de eerste van de twee oefenwedstrijden in en tegen België verloren. De ploeg van coach Goedkoop ging met 3-0 (25-23, 25-23 en 25-22) onderuit tegen de Belgen die onder leiding staan van de Nederlander Appie Krijnsen, die tevens clubtrainer is van Torhout. Voor zijn vertrek naar België was Krijnssen in Nederland onder meer trainer van de mannen van de Apeldoornse volleybalclub Dynamo en de vrouwen van het Vughtse VVC. In Frankrijk leidde hij de vrouwen van Riom naar de landstitel.

De wedstrijd, waarin Nederland een weinig scherpe indruk maakte, was het voorlaatste duel in de voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi in Macedonië. In de tweede fase moet Nederland vanaf vrijdag in de groep met Spanje, Slovenië en het gastland een ticket voor de Europese titelstrijd in september proberen af te dwingen. Nederland oefent vanavond opnieuw in en tegen België.

Goedkoop kan in de tweede ontmoeting met de Belgen weer beschikken over Reinder Nummerdor. De aanvoerder van de Nederlandse ploeg was tot en met zondag met zijn club Milaan nog actief in de play-offs van de Italiaanse competitie. Hij zou zich vandaag bij de ploeg aansluiten. Tegen België hield Goedkoop Nico Freriks aan de kant. De spelverdeler, die werd vervangen door Dirk-Jan van Gendt, raakte vorige week geblesseerd aan de rug in de oefensessie met Brazilië.

De bondscoach hoopt dat Freriks vrijdag weer fit zal zijn. Ook Joram Maan kwam wegens een blessure aan de enkel nog niet in actie.