Bloemkool anders

Bloemkool is een wereldgroente, die geteeld wordt tot in India en China aan toe. Typisch Hollands zijn het begeleidende papje, de gehaktbal en aardappels met jus. Dat roept een sfeer van kneuterigheid op, maar met dezelfde ingrediënten en iets extra's kun je er een trendy gerecht van maken, dat snel op tafel staat. Schil de aardappels en snijd ze in dobbelstenen.

Kook de aardappels met wat zout in ongeveer tien minuten gaar. Verdeel intussen de bloemkool in roosjes. Kook die beetgaar in acht tot tien minuten. Pel en snipper de ui, snijd de paprika in stukjes en de champignons in plakjes. Verhit de olie in een grote wok of braadpan en bak hierin het gehakt lichtbruin en korrelig. Doe de stukjes ui, paprika en champignon erbij en bak die op matig vuur in drie minuten gaar. Nu kunnen er specerijen bij. Dat kan chilipoeder zijn of het kerriemengsel massala, maar ook Thaise of Indiase currypasta. Voeg de maïskorrels en anderhalve deciliter water toe. Laat het gerecht twee minuten pruttelen. Giet de bloemkool en de aardappels af. Schep de bloemkool en de aardappels door het gehaktmengsel. Op smaak brengen met zout en peper. Is de pan te klein, dan kunnen de aardappels apart geserveerd worden. Het kookvocht kan desgewenst gebonden worden met maïzena, dat met drie eetlepels water tot een glad papje geroerd is. Strooi tot slot de peterselie over het gerecht.

Alternatief voor aardappels: gekookte linzen (ongeveer 400 gram).