Beurs in balans, Buhrmann hoger

De effectenbeurs in Amsterdam sloot vanmorgen de ochtendhandel vrijwel onveranderd af. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 291,28 punten.

Na gisteren voor de tweede achtereenvolgende handelsdag met winst te zijn geëindigd, liet de beurs vanmorgen weinig kooplust bij beleggers zien. Wall Street bood weinig inspiratie. De Amerikaanse beurzen sloten gisteravond weliswaar hoger, maar de aanvankelijke koerswinsten waren voor een groot deel verdampt en de opmars van de euro tegenover de dollar drukte in Amsterdam de stemming.

Het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente ongewijzigd te laten op 1,25 procent was verwacht, evenals het open houden van de mogelijkheid om in de naaste toekomst nog wel een renteverlaging door te voeren.

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was kantoorartikelenhandelaar Buhrmann. Het aandeel schreef bijna 8 procent bij op 3,15 euro. De onderneming bracht voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten. Die weken niet af van de eerder gegeven voorlopige cijfers. Buhrmann waarschuwde wel voor een lager resultaat in het tweede kwartaal, maar dat weerhield beleggers niet om in het fonds te stappen.

Buhrmann was een van de acht hoofdfondsen met koerswinst. Hagemeyer, ING en Philips gingen met een plus van tussen de 1 en 2 procent de middaghandel in. IHC Caland, Fortis, Koninklijke Olie en Gucci boekten koerswinsten van minder dan 1 procent.

Grootste daler was Getronics, dat bijna 4 procent lager noteerde op 0,74 euro. Ahold stond 3,3 procent lager op 5,32 euro. Koersverliezen van meer dan 2 procent waren er verder voor KPN, Logica CMG, Wolters Kluwer en ASML.

Op de beurs in Londen was de FTSE-index rond het middaguur vrijwel onveranderd. De CAC-index in Parijs noteerde 0,1 procent hoger en de DAX-index in Frankfurt 0,5 procent lager.

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen een lichte winst geboekt. De Nikkei-index eindigde op 8109,77 punten, een stijging van 26,21 punten ofwel 0,3 procent.

De andere Aziatische beurzen eindigden ook met winst. Seoul ging er 2,3 procent op vooruit en Sydney won 0,3 procent. Hongkong wist een aanvankelijk licht verlies om te buigen naar een winstje van 0,1 procent.