Beledigen van prins bestraft

Wegens belediging van prins Willem-Alexander is David Rey P. door de rechtbank in Amsterdam gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 250 euro met een proeftijd van twee jaar.

P. stond de dag voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta met flyers en een klapbord op De Dam in Amsterdam. Op de pamfletten stonden foto's van doodgemartelde Argentijnen. In de bijgaande tekst verwees P. naar ,,de doden waaraan pappa Zorrequieta medeschuldig is''.

P. neemt het de prins en de vrouw met wie hij de volgende dag ging trouwen kwalijk dat zij ,,het bestaan van deze doden, van de tienduizenden ontvoerde en doodgefolterde burgers in Argentinië'' ontkennen.

Eerder had de prins op de tv het in opdracht van de Nederlandse regering geschreven rapport van professor M. Baud over de rol van Jorge Zorreguieta tijdens de junta van 1976 tot 1983 ,,een mening'' genoemd.

P. daarover: ,,Jullie leugenachtige ontkenning (...) laat zien hoe bedorven en amoreel jullie zijn. Ik kots mijn walging in jullie gezichten.'' Dat stond ook op de flyers. Verder kondigde P. aan dat het koninklijk paar ,,geen rust'' zou worden gegund.

De politierechter M. Wildenburg zei dat het aan de kaak stellen van misstanden in Argentinië ,,respect verdient''. Maar met de wijze waarop was P. volgens haar over de schreef gegaan. Zij deelde daarin de opvatting van de officier van justitie B. Wind, maar nam haar eis van 500 euro of tien dagen hechtenis, niet over.

David Rey P. is in 1980 uit Uruguay naar Nederland gevlucht met medeneming van een aantal dossiers over Argentijnse slachtoffers van de junta. In zijn laatste woord zei hij: ,,Ik wist, samen met tientallen miljoenen Latijns-Amerikanen, wat de prins kennelijk niet wilde weten''. Geemotioneerd verwees hij naar een vriendin die in een Argentijns concentratiekamp was geboren: ,,Na haar geboorte zijn haar ouders vermoord''. Hij besloot met: ,,Met mijn actie op de Dam heb ik duizenden mensen die zijn verdwenen een stem gegeven tegen elke poging om hen tot een verzinsel te bagatelliseren''.

De advocaat van P., M. Wijngaarden, zegt verbaasd te zijn dat ,,Willem-Alexander wél een shockerende opmerking in het openbaar mag maken'' en zijn cliënt niet. P. heeft hoger beroep aangetekend.