Baarspul krijgt voor fraude werkstraf

De voormalige kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland Karel Baarspul (49) is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het openbaar ministerie had achttien maanden gevangenis en ontzetting uit het ambt voor vier jaar geëist. Baarspul werd beschuldigd van het opmaken van valse nota's en een valse leenovereenkomst voor geldmakelaar O.S., met wie hij samenwerkte tijdens zijn werk voor de provincie. Ook had hij steekpenningen aangenomen.

Door de vervalsingen had Baarspul volgens het hof op slinkse wijze in korte tijd veel geld opgestreken. De rechtbank had Baarspul eerder veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf en een werkstraf.

De oud-kasgeldbeheerder voerde een geheim bankiersbesluit van Zuid-Holland uit dat aan de wieg van de Ceteco-affaire stond. In 1999 ging het bankieren mis, toen handelshuis Ceteco een miljoenenlening door faillissement niet kon terugbetalen.

In totaal had de provincie voor 2,3 miljard gulden aan leningen uitstaan. Zij hield Baarspul verantwoordelijk voor de verliezen en ontsloeg hem begin 2000 oneervol. Commissaris van de Koningin J. Leemhuis-Stout stapte zelf op.

Geldmakelaar S. (44) uit Wervershoof, bij wie Baarspul de leningen afsloot, heeft ook een werkstraf van 240 uur gekregen. Zijn bedrijf Taurus werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.