Anna Paquin

Anna Paquin won al een Oscar toen ze elf was. Op dit moment is ze in drie films in de Nederlandse bioscoop te zien: `X2', `The 25th Hour' en `Darkness'.

Een elfjarig meisje in een hemelsblauwe jurk met dito mutsje staat een seconde of twintig naar adem te happen, nadat Gene Hackman haar de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol van 1993 heeft overhandigd. Anna Paquin was niet de jongste winnares ooit (Shirley Temple en Tatum O'Neal waren nog jonger), maar wel de verrassing van de avond. Regisseur Jane Campion had haar twee jaar eerder gekozen als dochter van de zwijgende Holly Hunter in The Piano, omdat ze zo klein en ernstig was.

Achteraf heeft Paquin in interviews benadrukt hoe belangrijk het voor een kinderster is om kind te kunnen blijven. Haar agenda werd niet meteen gevuld met andere aanbiedingen, al speelde ze de jonge Jane Eyre in een weinig bekende verfilming door Franco Zeffirelli (1996), de verzorgster van verweesde gansen in Fly Away Home en de jeugdige koningin Isabella in Amistad (Steven Spielberg, 1997). De eerste min of meer volwassen rol was die van een op seks beluste piepjonge Hollywoodactrice in het curiosum Hurlyburly (Anthony Drazan, 1999).

Anna Helene Paquin (Winnipeg, 24 juli 1982) emigreerde op vierjarige leeftijd met haar Canadese vader, een gymnastiekleraar, naar Nieuw Zeeland, het geboorteland van haar moeder. Ze studeert nu aan de Columbia-universiteit in New York, maar heeft een overvolle filmagenda. Ze sloeg de voor de overgang naar volwassen sterstatus doorgaans verplichte tienerkomedies nagenoeg over, met uitzondering van een klein rolletje in She's All That (1999). Wel was ze een groupie in Almost Famous (Cameron Crowe, 1999), een studente in Finding Forrester (Gus Van Sant, 2000) en de leerlinge die leraar Philip Seymour Hoffman verleidt in 25th Hour (Spike Lee, 2002). Ook in de Catalaanse horrorproductie Darkness is Paquin nog overwegend kind.

Nieuwe roem ontleent Paquin aan haar aandeel in het sterrenensemble van X-Men (2000) en het vervolg X2 (ook van Bryan Singer, 2003). Als je even niet goed oplet, dan mis je haar personage, dat Rogue heet en gedachten en herinneringen van anderen door aanraking kan absorberen.

En dan ligt er nog een film van haar op de plank om politieke redenen. Buffalo Soldiers (Greg Jordan, 2001) gaat over de criminele activiteiten van Amerikaanse militairen in Duitsland, en dat thema ligt na 11 september 2001 even lastig in de markt. Een voorzichtige vertoning op het Sundance-festival in januari resulteerde in woedende beschuldigingen van anti-Amerikanisme; een door een vrouw naar de makers gegooide, met water gevulde plastic fles belandde pardoes op Paquins hoofd.