Ahold-afperser `keurige docent'

Een van de twee Zwollenaren die worden verdacht van afpersing van het Ahold-concern en het beschieten van willekeurige woningen in Deventer, Zwolle en Meppel, is leraar natuurkunde en techniek van het Agnieten College in Zwolle. Dat bevestigt directievoorzitter S. Slagter van de scholengemeenschap.

Beide verdachten, die inmiddels hebben bekend, hebben voorzover bekend geen crimineel verleden. De 32-jarige man gaf sinds september les in de onderbouw van Carolus Clusius, een locatie van de scholengemeenschap. Hij staat volgens de schoolleiding bekend als een keurige en bescheiden docent, wiens optreden geen aanleiding gaf tot klachten. ,,Er was geen enkele aanwijzing dat dit zou gebeuren'', aldus Slagter. ,,Hij heeft zelfs geen leerling de klas uitgestuurd.'' De ouders van de leerlingen worden vandaag per brief geïnformeerd over de aanhouding.

De rechter-commissaris heeft vanmorgen de voorlopige hechtenis van de man en zijn 29-jarige medeverdachte met tien dagen verlengd. Beide verdachten worden bovendien psychologisch en psychiatrisch onderzocht. Justitie doet geen mededeling over de achtergrond van de verdachten. Het tweetal wordt behalve afpersing ook poging tot moord, dan wel doodslag ten laste gelegd. De twee werden afgelopen zondag aangehouden, na een onderzoek door een team van 180 rechercheurs.

De afpersingszaak begon op 3 april, toen er bij het hoofdkantoor van Ahold een dreigbrief binnenkwam. Er werd volgens de politie een bedrag van ,,enkele miljoenen euro's'' geëist. Als Ahold niet zou ingaan op de eis, zouden er ,,slachtoffers vallen''. Ahold deed direct aangifte van afpersing bij de politie. Op 22 april eisten de afpersers in een nieuwe brief aan Ahold de verantwoordelijkheid op voor het beschieten van een drietal woningen in Deventer op 16 april. Dat was het eerste van in totaal vier schietincidenten die tot en met 27 april plaatsvonden.

Op 21 april is in Zwolle op de achterkant van een filiaal van Albert Heijn geschoten. Vervolgens is op 22 april in Zwolle op een woning geschoten, en 's avonds laat opnieuw op het filiaal. Ten slotte is op 27 april geschoten op een woning in Meppel, waarbij een 73-jarige vrouw gewond raakte. [Vervolg AHOLD: pagina 3]

AHOLD

Afpersers dreigden met meer aanslagen

[Vervolg van pagina 1] De afpersers konden worden aangehouden nadat er op 2 mei op verzoek van de afpersers een contactadvertentie in De Telegraaf was geplaatst, met als tekst: ,,Beste Arie, sorry er was een misverstand, natuurlijk willen wij komen. Wil je mij overdag bellen. Vriendelijke groet Herman. Kenmerk: 307408.''

Het hierop volgende telefoongesprek tussen de afpersers en een vertegenwoordiger van Ahold, dat bedoeld was om afspraken te maken over de geldoverdracht, is volgens een politiewoordvoerder de basis geweest voor de aanhouding. Hoewel de politie uit recherchetechnische redenen niet op details in wil gaan, is het waarschijnlijk dat het gesprek is afgetapt en herleid kon worden naar Zwolle. De brieven die eerder naar Ahold waren gestuurd, hadden als poststempel Zwolle.

De politie heeft de zaak volgens korpschef J. Wilzing door ,,de onvoorspelbare wijze'' waarop de afpersers te werk gingen als ,,zeer ernstig'' opgevat. De afpersers dreigden met nog meer aanslagen. Politie en justitie hebben in een speciaal overleg nog gesproken over de mogelijke gevaren die de koninklijke familie liep tijdens het bezoek op koninginnedag aan Deventer en Wijhe. Uiteindelijk is besloten het bezoek normaal doorgang te laten vinden.

In één van de woningen van de mannen is een vuurwapen met bijbehorende patronen in beslag genomen. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is bij alle schietpartijen ,,hoogstwaarschijnlijk'' hetzelfde wapen gebruikt.

Ahold zegt in een reactie tevreden te zijn over de voorspoedige afwikkeling van de zaak. ,,We hebben de zaak in april onmiddellijk in handen van politie en justitie gegeven door aangifte te doen.''

REPORTAGE: pagina 3