Winst Aegon daalt sterker dan verwacht

De winst van verzekeraar Aegon is in de eerste drie maanden van dit jaar sterker teruggelopen dan verwacht. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werd de winst voor belastingen nagenoeg gehalveerd.

De winst voor belastingen zakte van 845 miljoen naar 444 miljoen euro. Bijna eenderde van deze winst is afkomstig van ,,indirect rendement'' op de beleggingen. Dit is een rekenkundig gemiddelde dat Aegon gebruikt en waarop al jaren veel kritiek bestaat. In de meeste landen is deze techniek verboden. Met deze methode – waarbij de behaalde beleggingswinst wordt uitgesmeerd over een aantal jaren – kan Aegon winst tonen op beleggingen terwijl er in de praktijk verlies op wordt gemaakt. Aegon heeft al aangekondigd met ingang van volgend jaar deze boekhoudmethode niet meer te zullen toepassen.

Doordat het verzekeringsconcern aanmerkelijk minder belasting afdroeg, daalde de nettowinst van Aegon minder sterk dan de winst vóór belastingen. De nettowinst zakte met 36 procent naar 393 miljoen. Wisselkoersinvloeden hadden een negatief effect op de nettowinst van 10 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002, hoofdzakelijk veroorzaakt door de lagere Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Aegon zag de resultaten met name teruglopen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. In Amerika, goed voor de helft van de concernomzet, vielen de resultaten 46 procent lager uit. In het Verenigd Koninkrijk daalden de resultaten met 55 procent. De verkoop van nieuwe levensverzekeringen ging in deze landen daarentegen het meest voor de wind. In Nederland daalde het aantal nieuwe levensverzekeringen met 42 procent. Volgens Aegon is dat te verklaren door de grilligheid van de markt.

Bestuursvoorzitter Don Shepard noemde het eerste kwartaal vanochtend ,,uitdagend'' door de aanhoudend lage rente, lage aandelenmarkten, zwakkere Amerikaanse dollar en ,,aanhoudende problemen met vorderingen in de obligatieportefeuille''. Aegon belegt veruit het grootste deel van het vermogen in obligaties van overheden en bedrijven. De afgelopen tijd heeft het concern daarop grote verliezen geleden, onder meer door de ondergang van bedrijven als Enron en Worldcom.

Shepard wees vanochtend in een toelichting op de vooruitgang die geboekt is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2002. Vergeleken met die periode is de winst vóór belastingen sterk toegenomen. Shepard noemde het ,,bemoedigend'' dat de financiële markten ,,enige tekenen van herstel'' toonden. Maar het bestuur van Aegon vindt die markten nog te onzeker om een winstprognose voor geheel 2003 te geven.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalcijfers. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel 0,5 procent lager op 9,47 euro. In de ochtend had het verlies op maximaal 4 procent gestaan.