`VS willen koers wijzigen jegens Noord-Korea'

De Verenigde Staten overwegen een strategiewijzing ten aanzien van Noord-Korea om te voorkomen dat dit land nucleair materiaal gaat exporteren dat geschikt is voor de produktie van kernwapens. Zo'n aanpak zou volgens functionarissen in Washington meer vruchten afwerpen dan de huidige pogingen om Noord-Korea ertoe te bewegen af te zien van zijn nucleaire ambities.

Dat heeft New York Times gisteren gemeld. De Noord-Koreanen hebben in de loop der tijd aanzienlijke verwarring weten te creëren over de werkelijke status van hun kernwapenprogramma. Volgens de New York Times heeft deze onzekerheid er nu toe geleid dat de VS zich gaan concentreren op wat het land verlaat. Doel zou zijn om, in samenwerking met andere landen, te voorkomen dat splijtstof in ongewenste handen valt.

Algemeen wordt aangenomen dat Noord-Korea beschikt over enkele duizenden staven plutonium die als brandstof hebben gediend voor de kernreactor in Yongbyon. Opwerking van deze staven levert splijtstof op die geschikt is voor de bouw van een kernwapen. Begin jaren negentig maakten de VS al plannen voor een chirurgische aanval op de reactor en de opwerkingsfabriek in Yongbyon. Deze strategie zou nu zijn verlaten.

Vorige week gaf het Witte Huis de CIA opdracht een nieuw onderzoek te beginnen naar de werkelijke situatie rond splijtstof in Noord-Korea. Twee weken eerder zou de Noord-Koreaanse afgevaardigde tijdens onderhandelingen in Peking tussen neus en lippen door tegenover de Amerikaanse onderminister James Kelly hebben erkend dat het land al kernwapens heeft. De CIA denkt dat ook maar heeft geen zekerheid.

Aanstaande zondag reist de nieuwe Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun voor overleg met president George W. Bush naar de VS. ,,Na de top zal pas duidelijk zijn hoe we zullen reageren'' op de wensen die Noord-Korea tijdens het overleg met de VS op tafel heeft gelegd, aldus Rohs veiligheidsadviseur Ra Jong-il vandaag in Seoul. Roh pleit voor verzoening met Noord-Korea, wat tot spanningen in de relatie met de VS leidt. Het zal de eerste ontmoeting zijn tussen Roh en Bush.

Noord-Korea ontkende vandaag iets te maken te hebben met de vangst van 50 kilo heroïne op een Noord-Koreaans schip in Australische wateren vorige week. De Australische minister Alexander Downer (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd dat het schip op naam staat van de Noord-Koreaanse communistische partij, maar het Noord-Koreaanse staatspersbureau spreekt vandaag van een door Amerika geïnspireerde lastercampagne. Twee jaar geleden al stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er ,,redelijke zekerheid'' bestaat dat Noord-Koreanen zich bezighouden met drugssmokkel. Ook in Japan gaat men er van uit dat Noord-Korea schepen inzet bij de smokkel van amfetamine naar Japan om deviezen te verdienen.

Volgens de New York Times heeft president Bush de strategiewijziging ten aanzien van Noord-Korea afgelopen weekeinde ter sprake gebracht tijdens een ontmoeting met de Australische premier John Howard. Bronnen in Washington melden dat binnen de regering genuanceerd wordt gedacht over de crisis, waarbij het State Department langer zou willen vasthouden aan een diplomatieke koers.