Twee afpersers Ahold opgepakt

De politie heeft eergisteren twee mannen uit Zwolle aangehouden die in april hebben geprobeerd supermarktconcern Ahold af te persen. Ze deden dat volgens de politie door twee keer op een filiaal van Albert Heijn en op willekeurige woningen te schieten.

Bij de schietpartijen is een vrouw gewond geraakt. Een woordvoerder van de politie zei vanmorgen dat de afpersers enkele miljoenen euro's van het concern eisten. De twee verdachten hebben hun betrokkenheid bij de schietpartijen en afpersing bekend.

Op 16 april is in Deventer op drie woningen geschoten. Vijf dagen later werd in Zwolle een filiaal van Albert Heijn beschoten. Vervolgens is op 22 april in Zwolle op een woning geschoten, en 's avonds laat opnieuw op hetzelfde filiaal van Albert Heijn. Ten slotte is op 27 april geschoten op een woning in Meppel, waarbij de bewoonster gewond is geraakt. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut is bij alle incidenten waarschijnlijk hetzelfde wapen gebruikt.

Openbaar ministerie en politie werkten met 180 man aan de zaak. De politie kreeg in de loop van april via een advertentie in de krant contact met de afpersers, maar het duurde tot zondag voordat ze konden worden aangehouden. Volgens de woordvoerder vormden de twee mannen van 29 en 32 jaar een ,,ernstige bedreiging voor de samenleving'' door de ,,onvoorspelbare wijze'' waarop ze werkten.

Een woordvoerder van Ahold bevestigt dat het supermarktenconcern aangifte heeft gedaan van de pogingen tot afpersing. Of daadwerkelijk geld is betaald wilde de woordvoerder niet zeggen.

Morgen worden de beide mannen voorgeleid aan de rechter-commissaris.