Topmanager van lichtdivisie bij Philips opgestapt

Het elektronicaconcern Philips ziet voor de vierde keer in korte tijd een topmanager vertrekken. Gisteren kondigde de 45-jarige David Hamill, directeur van de lichtdivisie van Philips, aan te stoppen bij Philips. Theo van Deursen (56), nu de tijdelijke directeur van het bedrijfsonderdeel Lighting Electronics, volgt Hamill per 1 juli op in zijn functie.

Na zijn terugtreden als directeur blijft de Brit Hamill nog zes maanden bij Philips werken. ,,Hij gaat het management ondersteunen in een programma om binnen de lichtdivisie de kosten te reduceren en de productiviteit te verbeteren'', aldus een woordvoerder. Hamill werkt sinds 1986 bij Philips. Hij was sinds 2001 directeur van de lichtdivisie en tevens lid van de groepsraad, de managementlaag direct onder de raad van bestuur.

Volgens Philips was Hamill slechts voor ,,een gelimiteerde periode'' directeur om zich daarna weer bij zijn gezin in het Verenigd Koninkrijk te voegen. Zijn opvolger Van Deursen is al dertig jaar actief binnen het Philips-concern. Sinds 1987 bekleedde hij directeursposten bij diverse bedrijfsonderdelen.

Het vertrek van Hamill betekent wederom een wisseling binnen het topmanagement bij Philips. Zo kondigde de 57-jarige Ad Veenhof in maart plotseling zijn vertrek aan als topman van de divisie voor huishoudelijke apparatuur en lichamelijke verzorging (onder meer scheerapparaten). Veenhof, dertig jaar in dienst bij het concern en verantwoordelijk voor een florerende divisie, werd opgevolgd door de even oude Johan van Splunter, Philips-directeur in Azië. Veenhofs vertrek zou volgens berichten in de media te maken hebben gehad met één of twee door hem gewenste overnames die geen groen licht van de raad van bestuur hadden gekregen.

Ook de hoogste baas van de divisie Consumentenelektronica, Guy Demuynck, is opgestapt. De Belg zag naar verluidt de mogelijkheid om tot de raad van bestuur door te dringen in rook opgaan toen Philips nieuwkomer Gottfried Dutiné tot bestuurder benoemde. Vervolgens vertrok Demuynck naar de raad van bestuur van het telecombedrijf KPN.

De hoogste manager die dit jaar bij Philips van baan veranderde was Arthur van der Poel, die zich aan het begin van deze maand uit de raad van bestuur terugtrok. Van der Poel, verantwoordelijk voor de chipdivisie, wilde volgens Philips eerder dit jaar ,,een andere balans vinden tussen zijn werk en zijn privé-leven''. Hij houdt zich nu met ,,de kwaliteit van het management'' bezig en blijft tot volgend voorjaar lid van de groepsraad.

Van een verband tussen het opstappen van de managers is volgens Philips geen sprake. ,,Het klopt dat er diverse managementsveranderingen plaatsvinden, maar ze hebben allemaal een verschillende achtergrond. Er is geen onderlinge relatie'', aldus een woordvoerder.