Televisie en Radio Voorkeur

PIM FORTUYN

De nacht van Fortuyn. Terugblik op de avond dat Pim Fortuyn werd gedwongen afscheid te nemen van de partij Leefbaar Nederland. Een eenvoudige camera volgde deze bijeenkomst. Aan het woord komen o.a. partijvoorzitter Jan Nagel, campagneleider Kay van de Linde, bestuursleden Broos Schnetz, Willem van Kooten en oud-TROS-man Wibo van de Linde. Ned.2, 19.32-20.25u.

Typisch Fortuyn. Een jaar na de moord op Pim Fortuyn een terugblik op zijn leven en werk. Veel archiefmateriaal met en over Fortuyn wordt gelardeerd met uitspraken van onder anderen Hans Wiegel. RTL4, 20.30-21.30u.

De messias, een visie op Pim Fortuyn. Hartsvrienden, theologen en historici vertellen over de man die een jaar geleden werd doodgeschoten. Ned.1, 21.02-21.58u.

Het elfde uur. Gesprek met hoogleraar Henri Beunders over Pim Fortuyn en de invloed van de media. Yvette Lont, deelraadslid voor de ChristenUnie, vertelt over haar boek Van prostituee tot politica. Ned.1, 21.58-22.43u.

De moord op Pim Fortuyn, een jaar later. Reportage met vrienden en vijanden en fragmenten uit een kritisch gesprek met Pim zelf. SBS6, 22.00-22.40u.

Nova. Reconstructie van de moord op Fortuyn met in de studio Kay van de Linde, Broos Schnetz en Jan Nagel. Verder aandacht voor de herdenkingen in Rotterdam en Hilversum. Ned.3, 22.20-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Albert de Booij, rechterhand van Pim Fortuyn, en getuige van de moord in Hilversum, én Firouze Zeroual, oud-Tweede-Kamerlid van de LPF. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Het verhaal van de Nederlandse vrouw Hilde Goldberg die zich in de Tweede Wereldoorlog in een Amsterdamse crèche inzette voor bedreigde kinderen en na de oorlog in New York ging wonen. Nadat de crèche eind september 1943 werd gesloten, kwam ze aan het eind van de oorlog na allerlei omzwervingen in Bergen Belzen terecht waar zij zich opnieuw over getraumatiseerde kinderen ontfermde. Ned.3, 20.30-21.07U.

Factor: De creatieve economie. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.23-23.47u.

DRAMA

Fields of Gold. Eerste aflevering van een 4-delige BBC-thriller over genetische manipulatie, geld en macht. De alcoholische journalist Roy Lodge en de ambitieuze fotografe Lucia Merrit onderzoeken mysterieuze sterfgevallen in een plattelandsziekenhuis. Daar ontmoeten ze boer Mark Hurst die zijn akkers ter beschikking heeft gesteld aan een bedrijf dat onderzoek doet naar genetisch gemanipuleerd graan. Ned.3, 21.07-22.00u.

R.A.M. In de laatste uitzending van dit seizoen gaat het om de kunst van het provoceren. Met o.a. Marilyn Manson die decadentie predikt; een reportage over kunstenaar en filmmaker Kutlug Ataman en het beeld Perception van kunstenares Patricia Fijneman waarvan tegenstanders zeggen dat het een dildohuis is. Ned.3, 23.15-0.37u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de halvefinalewedstrijd in de Champions League van Real Madrid tegen Juventus. Ned.2, 20.25-22.45u.

FILM

The China Syndrome (James Bridges, 1979, VS). Politieke thriller bedient zich van even populistische als effectieve retoriek. Televisie-journalisten Jane Fonda en Michael Douglas ondermijnen poging van autoriteiten om ongeluk in kerncentrale te verzwijgen. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste live-action-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. SBS6, 20'30-22.00u., onderbroken door reclame.

The Tall Stranger (Thomas Carr, 1957, VS). Ouderwetse western waarin gewonde Unie-officier Joel McCrea bemiddelt in strijd tussen pioniers en ranchers. Morgen, BBC2, 15.00-16.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met presentator Ferry Mingelen van Den Haag Vandaag over Pim Fortuyn. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met teksten van Thomas Verbogt, Wim de Bie en Annet Malherbe, Ton Rozeman en Helga Ruebsamen. Na elven een reportage over Gooilust, historisch gezien een van de meest bijzondere buitenplaatsen van Nederland. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Over otters en hommels. Dit jaar worden in ons land de hommels geïnventariseerd en de otter is sinds 1988 uit Nederland verdwenen. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.