Tegenslag in VS voor Koolhaas

De uitbreiding van het Whitney Museum of American Art in New York naar een ontwerp van Rem Koolhaas' Office for Metropolitan Architecture (OMA) gaat niet door. Wegens geldgebrek heeft het Whitney de nieuwbouw, die 200 miljoen dollar zou gaan kosten, eind april afgelast.

De afgelasting is de nieuwste in een serie tegenslagen voor OMA in de Verenigde Staten. Eind 2002 stelde het Los Angeles County Museum of Art nieuwbouwplannen naar een ontwerp van OMA en voor een bedrag van 300 miljoen dollar uit voor onbepaalde tijd. Ook de uitvoering van Koolhaas' winkel van het modebedrijf Prada in San Francisco is uitgesteld. Twee jaar geleden gelastte de Amerikaanse hotelmagnaat Ian Schrager al de bouw van een hotel af dat Koolhaas samen met de Zwitsers Herzog en De Meuron zou ontwerpen.

In de Amerikaanse pers waren de afgelastingen aanleiding voor verhalen over de sluiting van de OMA-vestiging in New York en een terugtrekking van Koolhaas' bureau in het oude Europa. Maar volgens Jan Knikker, woordvoerder van de OMA-vestiging in Rotterdam, is hier geen sprake van. ,,Het bureau in New York blijft gewoon in de huidige omvang bestaan'', zegt Knikker. ,,Dat het Whitney niet doorgaat, is jammer maar niet verontrustend. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. We hebben wel eerder tegenslagen gehad in Amerika. Al enkele jaren geleden werd een megaproject van OMA voor Universal Studio's in Los Angeles afgeblazen. Nu heeft het New Yorkse bureau nog handen vol werk. Het studentencentrum van het Illinois Institute of Technology in Chicago is in september klaar. De openbare bibliotheek in Seattle komt ook nog dit jaar gereed. De bouw van de Prada-winkel in Los Angeles op Rodeo Drive is onlangs begonnen. En ook het Multiform Theatre in Dallas gaat gewoon door.''

Eerder ontwierp Koolhaas in de Verenigde Staten het interieur van een theater in New York, de Prada-winkel in New York en een kleine vestiging van het Guggenheim Museum in het casinohotel `Venetian' in Las Vegas. Anderhalf jaar na de opening in 2001 werd het Guggenheim Las Vegas overigens alweer gesloten.