Studenten Wenen herdenken oorlog

De jaarlijkse herdenking in Oostenrijk van de slachtoffers van de Holocaust – op 5 mei, de dag dat Mauthausen in 1945 werd bevrijd – had dit jaar een bijzonder karakter. Het was de afsluiting van het project `A Letter To The Stars'. Scholieren `adopteerden' een Holocaust-slachtoffer en hebben via archiefonderzoek, gesprekken met nabestaanden aan hem of haar een brief geschreven.

Het project bewijst volgens de initiatiefnemers, twee journalisten, dat jonge Oostenrijkers het oorlogsverleden van hun land anders beoordelen dan een groot deel van de oudere generatie. In het verleden zag Oostenrijk zichzelf graag als `Hitlers eerste slachtoffer'.

Volgens Andreas Kuba, een van de journalisten, zijn veel Oostenrijkers nu bereid te erkennen dat het land fanatiek deelnam aan de nazi-misdaden en dat velen de Anschluss verwelkomden. ,,Nog maar vijf jaar geleden zou er voor zo'n project nooit zoveel belangstelling geweest zijn'', aldus Kuba. ,,Maar er is nu een nieuwe generatie van leerlingen, met ouders die niet bij de Tweede Wereldoorlog betrokken waren.''

Ook president Thomas Klestil herinnerde in een toespraak op de Heldenplatz in Wenen, vanaf hetzelfde balkon waarop Hitler zich in 1938 liet toejuichen, aan Oostenrijks dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog. ,,Pas heel laat heeft ons land ook de morele verantwoordelijkheid voor de misdaden van de nazi-terreur erkend'', aldus Klestil. Hij wees erop dat de slachtoffers van die misdaden bij herdenkingen in Oostenrijk zelden ,,de plek kregen die ze hadden moeten hebben''. Klestil richtte zich tot de scholieren die aan het project hebben meegedaan en noemde ze ,,detectives van de menselijkheid en de herinnering''.