Stijging omzet FloraHolland

FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, heeft vorig jaar een netto-winst van 2 miljoen euro geboekt. De omzet steeg licht tot 1,92 miljard euro. Dit blijkt uit de jaarcijfers die de veiling vanmorgen bekendmaakte.

Flora Holland heeft een marktaandeel van 53 procent in de Nederlandse sierteeltsector en een omzet van 1,9 miljard euro. Het bedrijf is een uitvloeisel van de fusie vorig jaar tussen Flora en bloemenveiling Holland waardoor het de belangrijkste concurrent, bloemenveiling Aalsmeer (met een marktaandeel van 44 procent), van de eerste plaats stootte.

FloraHolland heeft vijf vestigingen, waarvan de belangrijkste in Rijnsburg en Naaldwijk staan. De veiling krijgt zijn bloemen en potplanten aangevoerd door ruim 10.000 kwekers. Duitsland blijft het belangrijkste exportland. 33,6 procent van de sierteelt van FloraHolland ging in 2002 naar de oosterburen.

Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) maakte vorige week bekend 6,5 procent te zijn gegegroeid tot een winst van bijna een miljoen euro.

De Nederlandse siertelers verwachten dat de groei van de internationale markt de komende jaren zal doorzetten. De Nederlandse bedrijven maken steeds meer gebruik van kassen in het buitenland, met name in Afrika. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de export uit Kenia naar Nederland met 20 procent tot 42 miljoen euro. Kenia verdrong hiermee Israël, dat voor Nederland jarenlang het belangrijkste importland van bloemen was.