Rechtbank Arnhem krijgt detectiepoorten

Bij de ingangen van het Paleis van Justitie in Arnhem staan sinds vandaag detectiepoorten. Elke bezoeker, ook rechtbankpersoneel en advocaten, moet deze passeren om het gebouw binnen te komen.

De beveiliging van de Arnhemse rechtbank stond al langer op de agenda, maar een gijzelingsactie die afgelopen januari plaatsvond, heeft dit aanzienlijk versneld. Een Albanese gedetineerde zag toen kans om ongemerkt een wapen het Paleis van Justitie binnen te smokkelen. Vervolgens gijzelde hij officier van justitie mr. B. van der Krabben. De afgelopen maanden kon iedereen het gebouw nog zonder problemen in en uit lopen. Nu worden personen en bagage gescand op metalen voorwerpen.

Er loopt een onderzoek naar de manier waarop de Albanees aan zijn wapen is gekomen. De gijzelnemer wist een parketwacht zijn wapen afhandig te maken. Daarmee hield hij de officier van justitie onder schot. Een arrestatieteam van de politie schoot de gijzelnemer bij de beëindiging van zijn actie dood. Van der Krabben raakte zwaargewond. Hij is enkele weken geleden weer aan het werk gegaan.

De Albanees zat vast in het Huis van Bewaring in Arnhem. Enkele gevangenbewaarders daar zijn inmiddels aangehouden, omdat gebleken is dat zij allerlei spullen voor de gedetineerden naar binnen smokkelden. De verdachten zouden echter niet verantwoordelijk zijn voor de levering van het wapen aan de Albanees.

Arnhem is de vierde rechtbank in Nederland die detectiepoorten plaatst. In de Haagse rechtbank werden ze ruim vier jaar geleden voor het eerst ingevoerd als preventieve veiligheidsmaatregel. Daarna volgde de rechtbank in Breda. In Utrecht werden enkele maanden geleden poorten geplaatst, nadat in het gerechtsgebouw een kogel was gevonden.

Sinds de gijzeling in januari bestaat onder juristen discussie over de beveiliging van rechtbanken. Op dit moment valt deze nog onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke arrondissementen. Er bestaat een spanningsveld tussen het principe van openbaarheid van het gerechtsgebouw en de veiligheid van bezoekers en ambtenaren.

Binnenkort verschijnt een rapport van De Raad voor de Rechtspraak, die de mogelijkheid voor invoering van een landelijke standaard voor beveiliging van gerechtsgebouwen onderzoekt. De raad heeft geconstateerd dat er sprake is van achterstallig onderhoud op het gebied van beveiliging van gerechtsgebouwen en maakt een inventarisatie van noodzakelijke beveiligingsmaatregelen. Het plaatsen van detectiepoortjes is daarvan een voorbeeld. Mogelijk worden deze landelijk ingevoerd.