Peking gaat waterleiding beschermen

In de buurt van Peking zijn afzettingen geplaatst rondom de tachtig waterreservoirs die de Chinese hoofdstad van drinkwater moeten voorzien.

Met de nieuwe maatregel wil de overheid voorkomen dat het drinkwater van de stad besmet kan raken met het virus dat de besmettelijke longziekte SARS veroorzaakt. Dat meldde de Chinese krant Het Dagblad voor de Jeugd van Peking gisteren.

Ook de Yongding-rivier, een andere belangrijke waterbron voor de stad, wordt permanent door de politie bewaakt.

De Chinese premier Wen Jiabao heeft gisteren gezegd dat de crisis rond de SARS in China nog steeds ,,ernstig'' is, en dat het nog veel te vroeg is om de aandacht voor de bestrijding al te laten verslappen. Dat heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua vandaag gemeld.

Wen deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan het in zeven dagen door 7.000 mensen gebouwde SARS-ziekenhuis in Xiaotangshan aan de rand van Peking. Er is een groot gebrek aan goede opvang voor SARS-patiënten in de hoofdstad, en er komen inmiddels berichten dat een deel van het medisch personeel de SARS-ziekenhuizen ontvlucht uit angst zelf besmet te raken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO betreft zo'n 20 procent van de SARS-gevallen in Peking medisch personeel, dat nog steeds besmet raakt.

Het aantal dodelijke slachtoffers in de hoofdstad bedraagt inmiddels 107, de helft van het aantal doden voor heel China. Peking heeft inmiddels meer dan 16.000 mensen in quarantaine geplaatst, in de Centraal-Chinese stad Nanjing zijn inmiddels zo'n 10.000 mensen geïsoleerd. Van hen zijn er overigens maar 600 direct in contact geweest met SARS-patiënten.

Uit de Oost-Chinese provincie Zhejiang komen berichten dat daar zo'n duizend dorpelingen begin deze week in opstand zijn gekomen tegen de plaatselijke opvang van mensen die mogelijk besmet zijn met SARS. Dat hebben lokale bestuurders en dorpelingen tegenover vertegenwoordigers van de internationale pers bevestigd. Het overheidsgebouw dat was geselecteerd voor de opvang zou daartoe volgens de dorpelingen onvoldoende zijn toegerust. Zo zou er geen geschoold medisch personeel aanwezig zijn.

De dorpelingen zijn uit protest het overheidsgebouw binnengedrongen, waarbij ze ramen en meubels vernielden. Drie bestuurders die de inbraak wilden voorkomen, raakten gewond. Eerder kwamen dorpelingen ten zuiden van Peking al in opstand tegen de opvang van mogelijke SARS-patienten in hun buurt.

In de Centraal-Chinese provincie Hubei zijn bestuurders ontslagen in verband met eerdere opstanden tegen de opvang van SARS-patiënten in de regio. De provinciale overheid van de aan Peking grenzende provincie Hebei heeft gezegd dat het de plaatselijke bestuurders wil ontslaan die aan boeren toestemming hadden verleend om greppels te graven in de wegen die Peking met Hebei verbinden.