Omstreden acties voor korter werken in Oost-Duitsland

Met een reeks kleine stiptheidsacties is de Duitse vakbond IG Metall in de oostelijke deelstaten de strijd aangegaan voor invoering van de 35-urige werkweek. Onderhandelingen met werkgevers waren eerder op niets uitgelopen.

In de oude, westelijke deelstaten wordt al 35 uur per week gewerkt, in het oosten werkt men voor hetzelfde loon 38 uur per week. De werkgevers voelen niets voor een 35-urige werkweek in de nieuwe deelstaten. De kortere werktijd betekent een stijging van de loonkosten met 8,6 procent. Volgens de werkgevers is een dergelijke stijging onverantwoord, omdat de productiviteit in veel bedrijven in het oosten achterblijft bij ondernemingen in het westen.

De werkgevers, verenigd in Gesamtmetall, wijzen er ook op dat de economisch zwakke regio's bij invoering van een kortere werkweek een belangrijk vestigingsvoordeel verliezen.

Om hun eis kracht bij te zetten organiseerde de IG Metall, de op een na grootste vakbond in Duitsland, deze week prikacties die vooral de auto-industrie in Saksen en Thüringen trof. Gisteren werd bijvoorbeeld het werk neergelegd bij Volkswagen in Chemnitz, Dresden en Mosel, bij Alcatel SEL in Arnstadt en bij Opel in Eisenach.

De acties zijn binnen de bond omstreden. De bonden zitten klem. Werknemers vinden het verschil in werktijd tussen oost en west onrechtvaardig. Tegelijk zien ook de bonden in dat bijzonder zwakke regio's als Mecklenburg-Voorpommeren niet gebaat zijn bij sociale onrust.

Ook is niet duidelijk of de bond in het oosten een vuist kan maken. Volgens de werkgevers is maar tussen 10 en 30 procent van de bedrijven in Oos-Duitsland gebonden aan CAO's.

Overigens blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek dat de bereidheid van werknemers in heel Duitsland om te staken de afgelopen jaren is afgenomen.

In de jaren zeventig legden werknemers gemiddeld 6,3 dagen per jaar het werk neer. In de jaren negentig was dat nog maar 1,6 dagen. Internationaal, oordeelde het instituut voor economisch onderzoek Ifo, behoort Duitsland daarmee tot de landen met een geringe arbeidsonrust.