Meteen cd te koop na muziekoptreden

Het Amerikaanse concern Clear Channel, in Nederland eigenaar van evenementenorganisator Mojo Concerts, experimenteert met het verkopen van cd's van concerten en evenementen die net zijn bezocht. Vooralsnog gaat het om een proef in de Amerikaanse stad Boston, met uitbreidingsplannen voor de rest van de Verenigde Staten.

Het gisteren aangekondigde initiatief, Instant Live, kan een belangrijk wapen worden in de strijd met illegale 'bootlegs' van concerten. Fans kunnen de cd's gelijk na afloop van een concert kopen, maar ook bij de elektronicaketen Best Buy en diens website.

Het succes van het experiment zal afhangen van de bereidheid van popsterren om hun concertopnames onmiddellijk af te staan. Enkele bands hebben tot dusver hun medewerking toegezegd. Daarbij gaat het om bands als The Samples, 2 Skinnee J's, Jen Durkin and the Bomb Squad, Spookie Daly Pride en Hybrasil and Machinery Hall.

Clear Channel organiseert via zijn dochteronderneming Clear Channel Entertainment jaarlijks 29.000 evenementen en concerten over de hele wereld. Het is tevens eigenaar van honderden radiostations en is een grote exploitant van buitenreclame.

Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft via zijn vorige week geopende muziekwinkel op internet al meer dan een miljoen liedjes verkocht. De `iTunes Music Store' begon op 29 april met een aanbod van ruim 200.000 songs voor 99 dollarcent (88 eurocent) per stuk. Het project kwam tot stand in samenwerking met de grote muziekproducenten en is voorlopig beperkt tot de Verenigde Staten. iTunes moet concurreren met gratis muziekuitwisseldiensten als Kazaa.