Mediahype

Veel effect heeft Fortuyn niet gehad. Geschrokken door de hysterische reacties op zijn dood en het grote aantal stemmen voor zijn politieke erfgenamen heeft een aantal partijen te spastisch gereageerd. Verversing werd het toverwoord, maar niet zelden werd het kind van de ervaring samen met het badwater der onbenullen weggegooid. Het is, achteraf gezien, onbegrijpelijk dat PvdA, VVD en D66 Paars zo ongegeneerd hebben laten vallen. De geschiedenis zal uitwijzen dat, ondanks het slappe einde, de twee paarse kabinetten tot de beste in de afgelopen honderd jaar hebben behoord. Fortuyn was niets meer en niets minder dan de zoveelste mediahype.

Verbaal begaafd als hij was, leende hij standpunten en zienswijzen van onder anderen Bolkestein, Van der Zwan en Wiegel en presenteerde deze (overigens voortreffelijk) als zijn gedachtegoed. Er was echter niets bij dat niet door anderen eerder geponeerd was. De querulant Fortuyn zou veel sneller uit beeld zijn verdwenen wanneer Volkert van der G. zijn verstand gebruikt had en hem had laten leven. Dan had Pim ongetwijfeld zelf een einde aan zijn politieke carrière gemaakt en zaten wij nu niet opgescheept met zwakke aftreksels van hem, zoals Balkenende. Deze laatste wist in acht maanden voor meer puinhopen te zorgen dan Paars in acht jaar. Het effect van Fortuyn beperkt zich tot een zekere verlamming in politiek Den Haag. Gelet op alles wat inmiddels gebeurd is, lijkt Paars III het enige logische fundament voor een stabiele regering. Daarmede wordt het CDA dan meteen op de plek gezet waar het thuishoort: helemaal rechts in het politieke spectrum, tussen ChristenUnie en SGP in. En gelet op de velen die meenden (of zelf nog menen) Fortuyn serieus te moeten nemen, heeft D66 helemaal gelijk: er moet véél meer in onderwijs geïnvesteerd worden.

    • Thomas Breitbarth den Haag