Lafhartigheid troef

Het effect van Fortuyn is nog maar beperkt zichtbaar. De LPF-fractie rangeerde zichzelf op beschamende wijze uit. De landelijke politieke voorhoede kreeg de gelegenheid om de orde te herstellen. Onderzoeken naar de gang van zaken rond de beveiliging van Fortuyn en de moord hebben betrokken politici en ambtenaren vrijgepleit. De toonaangevende kranten en andere media zijn nog steeds in dezelfde handen. De grachtengordel heeft zijn zelfgenoegzaamheid hervonden. Flarden uit het credo van Fortuyn zijn door andere politieke partijen opgepikt. Er bestaat wat meer openheid in het politieke debat, zoals bleek tijdens de afgelopen verkiezingen. Meer dan voorheen valt verbale dapperheid te beluisteren wanneer dat de spreker uitkomt. Daaruit voortvloeiend handelen is nog niet in zicht.

De zittende macht lijkt van de voorgaande episode weinig te hebben geleerd en opereert weer als voorheen. Het geloof in de politiek en de democratie is verder aan het afkalven. Het wachten is op het aantreden van nieuwe politieke leiders die met een eerlijke, aansprekende boodschap op brede schaal vertrouwen zullen winnen. Tot zolang kunnen de nog geïnteresseerden waarnemen dat naar oud gebruik lafhartig wordt toegedekt en vooruitgeschoven.