Kamer kritisch over veiling spoorlijnen

Een meerderheid in de Tweede Kamer is kritisch over het plan van de Nederlandse Spoorwegen om 21 regionale treindiensten per opbod te verkopen. De fracties van VVD, CDA en PvdA willen snel een discussie met demissionair minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) over de veiling van de lijnen. De VVD vreest dat er in de toekomst te weinig bieders zullen afkomen op die te veilen treindiensten, waardoor het aanbod van openbaar vervoer in gevaar kan komen. PvdA en CDA willen dat de minister snel duidelijk maakt welke lijnen verkocht worden en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren.

De partijen reageren op de uitspraak van de Nederlandse Spoorwegen gisteren, dat het spoorbedrijf niet op alle treindiensten die de komende periode per opbod worden verkocht, zal meebieden. NS gaat alleen op die lijnen bieden die strategisch ten opzichte van het `kernnet' liggen, en op de lijnen die `commercieel interessant zijn'. Tot nu toe had NS altijd gezegd op alle lijnen te gaan bieden.

Kamerlid Eurlings (CDA) vindt dat NS niet alleen moet bieden op ,,de krenten in de pap''. Hij vindt de uitspraken van NS bovendien `voorbarig'. ,,De discussies over hoe groot het kernnet wordt en welke lijnen worden afgesplitst zijn nog in volle gang.'' Het CDA wil voorkomen dat aanbestedingen louter plaatsvinden ,,om financiële redenen van NS''. ,,Hoe meer lijnen je afsplitst, hoe meer je het net versplintert.''

De VVD vindt het ,,een beetje raar'' dat NS niet op alle lijnen gaat bieden. De partij is vóór aanbesteden. ,,Maar onze grote zorg is wel of er straks voldoende nieuwe aanbieders op afkomen. Als NS zich terugtrekt en niemand anders meldt zich, wordt de positie van het ministerie wel erg ongunstig.''

De PvdA noemt de uitspraak van NS ,,opmerkelijk in combinatie met eerder nieuws dat NS een spoorlijn in Engeland gaat overnemen'', aldus Kamerlid Dijksma. Zij heeft haar hoop gevestigd op de nieuwe concessiewet voor het spoor die binnenkort door de Eerste Kamer behandeld wordt. ,,Daarin krijgt de Tweede Kamer meer zeggenschap over het beleid van NS. Nu zijn te weinig afspraken mogelijk.''

    • Japke-d. Bouma