`In mijn hart leeft hij voort'

Eén jaar geleden werd LPF-leider Pim Fortuyn vermoord. Vandaag wordt hij herdacht, in Rotterdam, op Westerveld en elders in het land.

Elly Zijl uit Amsterdam is in haar straat de enige die de herdenkingsvlag heeft uithangen. ,,Amsterdam is zo rood als wat'', zegt ze bij het gedenkmonument voor Pim Fortuyn op begraafplaats Westerveld in Driehuis, ,,maar in míjn hart leeft hij voort.'' Om haar hals hangt een gouden kettinkje met de letters `pim', op haar jas zit een speldje, op haar handtas een sticker. Ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn heeft ze vandaag twee advertenties geplaatst, een in Het Parool en een in De Telegraaf. Het kostte driehonderd euro, ,,ik ben er al straatarm van geworden''.

Ook Louise Kramer-Suermondt uit Abcoude heeft twee advertenties geplaatst. ,,En ik ben voor drieduizend euro naar Provesano geweest.'' Mevrouw Kramer, twee foto's van haar idool in een medaillon om de hals, heeft thuis ,,een altaartje'' staan: ,,Daar brand ik elke avond een kaarsje voor.'' Ze heeft ook een boek van Pim Fortuyn in huis, ,,een dikke pil''. Elly Zijl: ,,Ja, een hell of a job om te lezen.''

Weinig herdenkingsvlaggen, niet veel mensen op de been: dat was vanochtend het beeld een jaar na de moord op Pim Fortuyn. In Driehuis was het iets drukker dan anders. Volgens directeur L. van Eijk van Westerveld komen er nog elke dag ewintig, vijfentwintig mensen het gedenkmonument bezoeken. Vandaag werd dat aantal al in de ochtenduren bereikt. De grootste drukte werd vanmiddag verwacht, bij een ceremonie op de begraafplaats en een dienst in de kerk.

Ook in Rotterdam is het aan het einde van de morgen rustig. Aan de Korte Hoogstraat, naast het in groen landbouwplastic gehulde beeld dat vanmiddag zou worden onthuld, toont Jaap Roepius van de Stichting Beeld voor Pim trots een kleine replica. ,,Voel maar hoe zwaar het is, echt brons.'' Hij prikt de buste op het zuiltje en houdt hem naast het echte beeld. ,,Mooi voor in de huiskamer, met een kaarsje ernaast.''

Met de verkoop van replica's (42 euro mét in goudkleur aangebrachte handtekening van Pim, 35 euro zonder) financiert de Stichting Beeld voor Pim het beeld in het centrum. Volgens Roepius zijn er ,,al duizenden'' van verkocht. Hij heeft het druk, er moet nog een podium worden klaargezet voor de sprekers van vanmiddag. ,,Die bolle komt ook'', zegt Roepius, verwijzend naar burgemeester Opstelten. En hij moet nog tekeningen en spandoeken ophangen aan de dranghekken. ,,Allemaal spullen die mensen vorig jaar hebben neergelegd bij zijn huis. Alles is bewaard, in november gaat het naar zijn graf in Italië.''

Bij het voormalige woonhuis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein staan op dat moment zo'n twintig mensen, veel mannen met camera's. De Rotterdamse Angelique hoort bij de `vrienden van Pim', een groepje mensen dat sinds de moord op Fortuyn bijna dagelijks langskomt. Ze is niet ontevreden over de opkomst. ,,Het is een doordeweekse dag, op zondag zou het veel drukker zijn. En ik zie nieuwe gezichten: die mevrouw die nu een bloemetje komt brengen, die ken ik niet.'' [Vervolg PIM FORTUYN: pagina 3]

PIM FORTUYN

'Je was onze patriot, bedankt'

[Vervolg van pagina 1] Op het grasveld voor het huis liggen als vanouds speelgoedbeertjes, foto's, beschreven Feyenoord-shirts en spandoeken. Soldaat van het volk staat op een Nederlandse vlag. En op een witte lap: Je was onze patriot, bedankt Pim.

Ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn waren er vanmiddag plechtigheden in Driehuis, in Hilversum (met kranslegging op de plaats waar hij werd neergeschoten) en in Rotterdam. In deze stad waren achtereenvolgens een `herdenkings- en bezinningstocht', de onthulling van het beeld en een herdenkingsconcert georganiseerd. Ook was er de witte tulp `Pim Fortuyn' te zien, die eerder vanmmiddag in De Keukenhof in Lisse werd onthuld. De tulp, volgens Tomorrow's Tulips BV een zaailing uit een succesvol, goed tegen ziektes bestand ras, ligt over twee jaar voor het eerst in de winkel. De formatieonderhandelaars Balkenende, Zalm en Dittrich zouden vanmiddag om zes uur hun besprekingen kort onderbreken om de moord op Fortuyn te gedenken.

Het door Corry Ammerlaan ontworpen beeld van Pim Fortuyn is door de Stichting Beeld voor Pim geschonken aan de gemeente Rotterdam. De stichting wilde het beeld het liefst schuin tegenover het stadhuis geplaatst zien, maar de gemeente was daar op tegen. De levensechte buste op een zuil die rust op een sokkel, staat nu tegenover het Historisch Museum. Het standbeeld draagt de tekst Loquendi Libertatem Custodiamus: laten wij waken over de vrijheid van het spreken. In de sokkel zijn expres scheuren aangebracht. Samen met de gedraaide obelisk zijn dat `symbolen voor de omslag die Pim Fortuyn heeft teweegbracht in de maatschappij', aldus de Stichting Beeld voor Pim.

Behalve replica's van het beeld waren er de afgelopen weken ook herdenkingsvlaggen te koop. Bedoeling was dat de vlaggen, met daarop de beeltenis van de politicus en de datum van de moord, vandaag massaal uit zouden gaan. Dit lijkt niet te zijn gebeurd.