Feilloos doorprikken

Van de effecten die Fortuyn opriep is weinig overgebleven omdat deze persoonsgebonden waren. De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd in politiek, wel willen ze goed bestuur. De meeste politici zijn niet geïnteresseerd in goed bestuur, ze hechten aan macht, het pluche en willen ideologische idealen realiseren. Veel kiezers denken dat politici beloften doen (geen einde aftrek hypotheekrente, Bos; niet met CDA en VVD in een kabinet, D66) en ontdekken dat die `beloften' even snel vergeten worden als ze werden gedaan.

Er is sprake van een falende rechterlijke macht (Puttense moordzaak), slecht onderwijs, er wordt een onrendabele Betuwelijn aangelegd, de HSL wordt naast de A4 ondertunneld om het landschap te sparen, Nederland is een van de misdadigste landen in Europa, maar politici leggen uit dat dat komt omdat fietsendiefstal wordt meegeteld. Op straat voelen velen zich onveilig. Is het dan vreemd dat velen `de politiek' en `de politici' wantrouwen? Fortuyn formuleerde deze onvrede voortreffelijk, zei wat velen dachten. Feilloos prikte hij ballonnetjes van beroepspolitici door; politieke trucjes mislukten bij Fortuyn, tot groot (leed)vermaak van de (televisie)kijker.

    • H.F.R. Schöyer