Euro op hoogste peil in vier jaar

De koers van de euro is vanmorgen op de valutamarkt opgelopen naar het hoogste punt in vier jaar. Tijdens de Europese handel bereikte de Europese munt een koers van 1,1341 dollar per euro. Daarmee zette de euro zijn nieuwe opmars voort, die vorige week begon.

Directe reden voor de opmars van de euro, die alleen al dit jaar met 8 procent is gestegen ten opzichte van de dollar, was onzekerheid op de financiële markten over de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale banken, die later vandaag zou worden gehouden. Een verdere renteverlaging in de Verenigde Staten vanaf het huidige peil van 1,25 procent werd niet verwacht. Er werd echter wel gespeculeerd op de mogelijkheid dat de Amerikaanse centrale banken na hun vergadering zullen zinspelen op renteverlagingen in de toekomst. De rentevergoeding op dollars, die nu al laag is, zou dan verder zakken en de Amerikaanse munt nog onaantrekkelijker maken.

De stijging van de euro vond echter ook plaats op eigen kracht. Tegenover de Japanse yen steeg de Europese munt naar 134 yen per euro. De Zwitserse franc daalde naar zijn laagste koers ten opzichte van de euro in twee maanden. En het Britse pond zakte in het kielzog van de dollar eveneens naar zijn laagste punt in vier jaar, op 0,7039 pond per euro.

De vraag naar euro's werd door handelaren vooral gesignaleerd bij Japanse beleggers en banken, en bij financiële partijen in het Midden-Oosten, die de dollar laten vallen ten faveure van de euro.

Komende donderdag vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt over het rentebeleid. Ook van deze centrale bank wordt geen renteverlaging verwacht, ofschoon een zeer sterke opmars van de euro het verlagen van de Europese geldmarktrente, nu 2,5 procent, wel dichterbij kan brengen.