Eerste stap in Mosul naar zelfbestuur

De noordelijk Iraakse stad Mosul, de derde stad van het land, met een grote Koerdische minderheid, heeft gisteren een eerste stap naar zelfbestuur gezet. Vertegenwoordigers van diverse etnische en religieuze groepen kozen een interim-bestuur en een burgemeester.

Het waren de eerste verkiezingen in een Iraakse stad sinds de val van Saddam Hussein. Zo'n 240 burgers uit negen etnische en religieuze groepen kozen 24 lokale bestuurders, die op hun beurt weer een burgemeester kozen.

De Arabische burgemeester, generaal b.d. Ghanam al Basso, wordt terzijde gestaan door een Koerdische loco-burgemeester en twee assistenten, een Turkmeen en een Assyriër. ,,Deze structuur geeft de etnische complexiteit weer van Irak en van de stad Mosul in het bijzonder. Ik verplicht mij oprecht met u en de coalitie samen te werken ten gunste van Mosul en van Irak'', verklaarde Basso. Het bestuur bestaat uit zeven Arabieren, drie Koerden, twee Assyrische christenen, een Turkmeen en een Shebak uit de stad, en zes Arabieren, een Yezedi en een Assyrische christen uit de regio. Volgens de VS kan Mosul, waar nog grote spanningen bestaan, een voorbeeld zijn voor Irak. Over twee jaar moeten in heel Irak verkiezingen worden gehouden, aldus de VS.

Amerikaanse troepen hebben één van de meest vooraanstaande Iraakse biologische wapenexperts, dr. Huda Salih Mahdi Ammash, aangehouden. De vrouw, bijgenaamd `Mrs. Antrax' (Mevrouw Miltvuur), stond nummer 53 op de lijst van 55 meest gezochte Iraakse functionarissen.

Hoewel ze niet hoog op deze lijst staat, wordt zij er door de VS van verdacht een hoofdrol te hebben gespeeld bij de productie van biologische wapens na de Golfoorlog van 1991. Zij was tevens een regionale commandant van de Ba'ath-partij. De 49-jarige Ammash, opgeleid aan de Texas Woman's University en werkzaam geweest aan de University of Missouri-Columbia, was één van de weinige vrouwen in Saddams naaste kring .

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) heeft Washington gevraagd om toegang tot Irak teneinde te onderzoeken of er plaatsen met nucleair materiaal zijn geplunderd, zoals sommige berichten in de Amerikaanse media zeggen. IAEA-chef Mohamed AlBaradei heeft hierom vorige week in een brief aan de Amerikaanse regering gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen, aldus een woordvoerster.

De VS willen voorlopig geen VN-wapeninspecteurs toelaten. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen reden tot bezorgdheid na de berichten in onder meer The Washington Post. De plaatsen waar uranium wordt bewaard, zijn volgens de woordvoerder veilig gesteld door de Amerikaans-Britse coalitietroepen. Hij zei dat de VS in contact staan met het IAEA.