Beachvolleybalsters krijgen voortaan zwangerschapsverlof

De internationale volleybalbond FIVB heeft besloten in het internationale beachvolleybal zwangerschapsverlof in te voeren. Moeders behouden na de geboorte van hun kind een jaar lang 75 procent van hun punten op de wereldranglijst. Bij een pauze van twee jaar blijft de helft van de punten gehandhaafd.

,,Dit is een sterk signaal van onze bond dat we de rechten van vrouwen in de sport respecteren'', zei Angelo Squeo, binnen de FIVB verantwoordelijk voor beachvolleybal. Deze tak van het volleybal hanteert ook als een van de weinige op de internationale tour hetzelfde prijzengeld voor mannen en vrouwen.

Ondanks de problemen rond de longziekte SARS heeft de FIVB nog geen beslissing genomen over het doorgaan van de World Grand Prix. Het internationale toernooi voor vrouwen is in juli gepland in diverse landen in Azië. Na overleg met de medische commissie en de wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de federatie besloten nog ongeveer drie weken te wachten. Aangezien het moeilijk is het evenement te verplaatsen, hoopt de FIVB dat de landen de longziekte de komende periode onder controle zullen krijgen. In de tussentijd zal wel naar andere opties worden gezocht.

De internationale volleybalfederatie FIVB heeft besloten dat de nationale bonden open moeten staan voor bemoeienissen van buitenaf wanneer zij niet (meer) in staat zijn een nationale competitie te organiseren. Een onafhankelijke organisatie gaat hierbij dan assisteren.

Verder zijn Peru en Guatemala weer volledig geaccepteerd als lid van de internationale federatie. Beide landen waren op een zijspoor gezet na problemen binnen de nationale bonden.