Aegon valt beurs een beetje tegen

Wisselvalligheid troef op de Amsterdamse beurs. Van de 25 meest verhandelde stonden er aan het begin van de middag 12 op verlies. Getronics had op dat moment zijn koers van gisteren, terwijl nog eens 12 fondsen koerswinst boekten.

Voortdurend op verlies stond verzekeraar Aegon die vanochtend zijn resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte. Al met al vielen de cijfers niet mee: vooral de resultaten in Amerika en het Verenigd Koninkrijk liepen terug. In Amerika, goed voor de helft van de concernomzet, viel de winst 46 procent lager uit. In het Verenigd Koninkrijk 55 procent. De koers stond maximaal op 4 procent verlies, maar toonde later herstel: aan het begin van de middag bedroeg de daling nog maar 0,5 procent, op 9,46 euro.

De schade werd vooral beperkt door bankverzekeraar ING die ruim 3 procent koerswinst boekte op 15,07 euro. Branchegenoot ABN Amro ging met 1,8 procent omhoog naar 15,17 euro. De AEX-index noteerde een winst van 2,22 punten op 288,85 punten, wat goed is voor 0,8 procent groei.

Tot de winnaars behoorde ook Koninklijke Olie dat bijna 2 procent meer waard werd bij een koers van 38,60 euro. De grootste winnaar in de AEX was handelshuis Hagemeyer met een winst van 4,7 procent op 4,89 euro.

Naast Aegon bungelden onder in de graadmeter Numico en Reed Elsevier. Voedingsconcern Numico verloor 3,5 procent op 9,80 euro en de uitgever Reed Elsevier zakte 2,2 procent naar 10,08 euro.

De MidKap liet eveneens een verdeeld beeld zien. De index van middelgrote fondsen steeg minimaal, met 0,1 procent naar 273,82 punten. Wessanen, dat gisteren had aangekondigd een reorganisatie versneld door te voeren, was de grootste stijger met een winst van 6,6 procent naar 5,49 euro.

Ook de andere effectenbeurzen in Europa hervonden in de loop van de ochtend de weg omhoog. De beurs van Londen, gisteren dicht wegens Bank Holiday, stond tegen het middaguur op een winst van 1 procent [3.991 punten], waarbij vooral de koerswinst van Britisch Airways in het oog liep. Parijs [3.020 punten] was 1,15 procent hoger en Frankfurt stond op een winst van 0,3 procent [3.018].

Later op de dag vergaderen de Amerikaanse centrale banken over de rente. Vrijwel niemand verwacht dat vanavond een verlaging van de – reeds zeer lage – Amerikaanse rente wordt aangekondigd.