Winstgroei Rodamco Europe

De winst van vastgoedbelegger Rodamco Europe is gestegen door de verkoop van kantoren en winstgevende beleggingen in winkelcentra. De winst steeg het eerste kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 2002 met 11,6 procent tot 77,2 miljoen euro.

Rodamco Europe heeft ,,een agressief verkoopbeleid'' van kantoren, zo zegt bestuursvoorzitter M. Hulshoff. De eerste drie maanden van dit jaar werden vijf kantoren afgestoten, voor het einde van het tweede kwartaal is de verkoop van nog eens zeventien andere kantoorpanden afgerond. ,,Velen hebben zich zorgen gemaakt over de kantorenmarkt'', zegt Hulshoff. ,,Maar weinigen hebben ernaar gehandeld. Het was dan ook een pijnlijke operatie, maar we hebben er geen centje spijt van.'' Rodamco leed 0,8 miljoen euro verlies op deze verkopen. ,,Als je erop blijft zitten, heb je er helemaal niks aan.''

Drie jaar geleden maakten de kantoren nog 40 procent van de portefeuille van Rodamco uit, nu is dat 20 procent. In de grote steden, waar het merendeel van Rodamco's kantoren staat, lopen leegstandspercentages volgens verschillende onderzoeken op tot boven 10 procent. Gemiddeld staat 9 procent van de Rodamco-kantoren leeg.

De beursgenoteerde vastgoedbelegger heeft daarnaast nieuwe huurcontracten afgesloten tegen hogere huren. De netto huuropbrengsten stegen op jaarbasis 7,5 procent tot 104 miljoen euro. Dat is voornamelijk het gevolg van nieuwe aankopen.

Rodamco wil zich verder blijven richten op winkelcentra ,,op dominante locaties'' in grote Europese steden. De belegger heeft nu in totaal een portefeuille ter waarde van 6,5 miljard euro, dat was begin vorig jaar 6,1 miljard. Beleggers reageerden vanochtend licht negatief op het nieuws. Het aandeel, dat aan de Midkap genoteerd staat, daalde met 0,2 procent tot 43,90 euro. Rodamco heeft winkelcentra in Zweden, Frankrijk, Spanje en Nederland. Voor 2003 verwacht Hulshoff 5 procent winstgroei.