VS: sneller werken op Guantánamo

De Amerikaanse regering probeert de ondervraging van de 654 Al-Qaeda- en Talibaangevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba sneller af te handelen. Dat heeft minister van Defensie Rumsfeld gisteren gezegd in het televisieprogramma Late Edition van CNN.

De meeste gevangenen zitten sinds januari 2002 vast op de basis. Ze zijn nog niet formeel aangeklaagd en onduidelijk is wat er met hen gaat gebeuren. De VS hopen dat de gedetineerden informatie kunnen verschaffen over het terroristennetwerk Al-Qaeda en over Osama bin Laden, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington. 22 mensen zijn vrijgelaten.

,,Het kost tijd om uit te vinden welke informatie ze hebben'', aldus Rumsfeld. Volgens de minister zijn verschillende inlichtingendiensten en zijn eigen ministerie bij de ondervraging van de gevangenen betrokken. ,,Die inter-agentschap neemt tijd in beslag.'' Onbekend is wat de VS gaan doen om de ondervragingen sneller af te handelen.

Rumsfeld bevestigde dat hij half april een brief van minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft gekregen over Guantánamo Bay. Daarin citeerde Powell acht landen van wie burgers vastzitten op de Amerikaanse basis en die duidelijkheid over het lot van hun burgers willen. Powell schreef eveneens dat het slecht behandelen van de gevangenen de internationale samenwerking in de strijd tegen terrorisme in gevaar brengt, zo melden verschillende Amerikaanse kranten. Op de basis zitten naar verluidt onder meer Saoediërs, Afghanen, Pakistanen, Britten, Australiërs en een Zweed vast.

Anonieme bronnen binnen het Pentagon zeggen dat de regels volgens welke militaire tribunalen zullen worden gehouden, inmiddels zijn vastgesteld. De Guantánamo-gevangenen komen niet in aanmerking voor een proces in de VS, maar zullen door de tribunalen worden berecht. Volgens de bronnen kunnen de rechtszaken nu ieder moment beginnen.

De commandant van de Guantánamo Bay houdt er overigens rekening mee dat de Al-Qaedastrijders ook in 2005 nog op de basis zullen zijn. Dat meldde hij in september bij het inleveren van zijn begroting voor 2004-2005.