Voorstel tot hervorming theaterfestival

Directeur Arthur Sonnen wil de selectieprocedure van het Theaterfestival hervormen. Hij denkt erover twee curatoren aan te stellen in plaats van de huidige tienkoppige vakjury. Ook wil hij het Vlaamse en het Nederlandse aanbod apart laten beoordelen.

Op het jaarlijkse Theaterfestival wordt het meest belangwekkende Nederlandstalige theater van het afgelopen seizoen getoond, uitgekozen door een vakjury. Een ander alternatief dat Sonnen overweegt is het aanstellen van een jury van programmeurs, in plaats van journalisten en dramaturgen. Hij wil pas over twee weken een beslissing nemen, maar presenteerde zijn plannen zaterdag alvast op de slotvergadering van de jury in Amsterdam. De jury toonde zich onaangenaam verrast door de hervorming.

De verandering van de selectieprocedure komt voort uit de herhaalde klachten dat het festival te veel een onsamenhangende reeks compromissen zou zijn. Verder is het door de enorme stijging van het aantal producties – vaak met een korte speelduur – voor de juryleden vrijwel onmogelijk geworden om alle voorstellingen in Nederland én België bij te houden. Een Vlaamse en een Nederlandse curator zouden een eigenzinniger, coherentere keuze kunnen tonen. Het Vlaamse bestuur had voor hervorming gepleit.

Zaterdag werd de selectie van het komende festival bekendgemaakt. Uit Nederland werden gekozen: Sonic Boom (Toneelgroep Amsterdam), De ideale ernst of het belang van een echtgenoot ('t Barre Land), Vrijdag (ZT Hollandia), Een Meeuw (Theatercompagnie) en Proust I: de kant van Swann (Ro Theater). Uit Vlaanderen doen mee: Maria Dolores (Wayne Traub), Vraagzucht (Tg STAN), Endless Medication (Buelens Paulina), Leven en werken van Leopold II (KVS de Bottelarij) en Het Sprookjesbordeel (Toneelhuis).

Het jeugdtheaterprogramma bestaat uit: Het Jaar van de Haas (Stella Den Haag), Metamorfosen (De Roovers), Zolderling (Bronks), Dominiek (Onafhankelijk Toneel) en De 5e Kamer (Max.). Het Theaterfestival is van 28 augustus tot 7 september in Amsterdam en Antwerpen.