Vondst massagraf bij Najaf

Even buiten de Iraakse stad Najaf is dit weekeinde een massagraf blootgelegd. Onduidelijk is hoeveel mensen er begraven liggen.

Volgens ooggetuigen zijn de doden shi'ieten die tijdens de mislukte opstand tegen het regime van Saddam Hussein van 1991 zijn vermoord. Shi'itische geestelijken zeggen dat 300.000 mensen sindsdien worden vermist.

Boeren zeiden dit weekeinde van het graf af te weten maar uit angst voor Saddam niets te hebben gezegd. De grafdelvers, veelal shi'ieten op zoek naar verdwenen familieleden, groeven gisteren met schoppen en blote handen zeker 25 lichamen op, waarvan tien konden worden geïdentificeerd. Bij een aantal lichamen waren de handen achter de rug gebonden, anderen waren geblinddoekt. Tevens werden er identiteitsbewijzen, bebloede kledingstukken en kogels gevonden.

De Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie, een shi'itische groepering, kondigde aan een speciale afdeling op het kerkhof van Najaf te reserveren voor de ,,martelaren van 1991''.

Amerikaanse soldaten in Najaf zeggen dat er wellicht meerdere graven in het gebied liggen. In het vlakke boerenland zijn enkele kleine terpen te zien. ,,Dit is slechts de top van de ijsberg'', zei kapitein Mike Urena.

Ook elders in Irak werden graven gevonden. Nabij Babylon hielden Irakezen gisteren een wake voor 25 doden die vorige week werden gevonden. Onder hen enkele kinderen met kogelgaten in de schedel. In Karbala werd vrijdag een massagraf met zeker duizend lijken gevonden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft vorige week de Amerikaanse troepen opgeroepen de massagraven te beschermen en officiële onderzoekers de lichamen te laten bergen. Volgens de organisatie is dit nodig om zo bewijzen van misdaden tegen de menselijkheid te kunnen verzamelen.