Verveling

,,In de jaren tachtig plakten saaie mensen van die irritante bumperstickers achterop hun autos. `Baby on board' stond erop, om aan te geven dat er een klein kind op de achterbank zat. De titel van mijn cd Baby I'm Bored is een woordspeling op die slaapverwekkende kreet. Waarmee ik niet wil zeggen dat de muziek die erop staat vervelend is. Alleen het idee om de essentie van twaalf nieuwe liedjes in één spitsvondige albumtitel samen te moeten vatten, verveelde me mateloos.''

De Amerikaanse zanger/gitarist Evan Dando keert met zijn solo-album Baby I'm Bored terug na een periode van betrekkelijke inactiviteit, sinds hij in 1997 zijn groep The Lemonheads ophief en hij zich verloor in een leven van drank, drugs en wispelturig gedrag. Inmiddels is Dando afgekickt en ontwikkelde hij zich tot een connoisseur op het gebied van alcoholvrij bier. Over zijn verloren jaren zingt hij nu met een aan nuffigheid grenzende zelfkennis: `You stayed awake for fourteen days/ and then you slept a week/ why do you do this to yourself?'

,,Het gaat aardig vervelen als je jarenlang niks doet, zoals ik in de heroïneperode die achter me ligt. Op zoek naar genezing van mijn inertie, heb ik mezelf gedwongen om aan een nieuwe plaat te gaan werken. Iedereen verveelt zich weleens, maar bij mij sloeg het extra hard toe omdat ik met The Lemonheads zo'n hyperactief leven had geleid. Ik kan nooit iets half doen. Zelfs als ik me verveel, doe ik het dubbel zo hard als andere mensen.

,,Verveling is niet per definitie slecht. De vervelendste plaatsen ter wereld hebben de beste rockmuziek voortgebracht. Neem Ann Arbor in Michigan: een supersaaie stad waar toch maar mooi Iggy & The Stooges vandaan kwamen. I'm bored is een van de beste nummers die Iggy Pop ooit heeft gezongen. Hij putte kracht uit het feit dat hij afkomstig was uit een ingeslapen provincieplaats. Dat zie je ook bij bands uit Portland, Oregan of uit Glasgow in Schotland. Ongelooflijk saaie steden met een enorme rijkdom aan interessante bands.

,,De punkbands van de jaren zeventig maakten hun ennui tot onderwerp van de songs. Boredom van The Buzzcocks is een van mijn favoriete punknummers. Het werd zo agressief en ruig gespeeld dat ze geen tijd hadden om zich te vervelen in de opnamestudio. De saaiste rockbands zijn bands die geen fouten maken. Zelfs in platen van The Beatles, de Stones en Led Zeppelin zitten missers. Een valse noot hier en daar houdt het opwindend.

,,De drieëenheid van seks, drugs en rock & roll mag voor buitenstaanders opwindend lijken, maar ik raakte er snel op uitgekeken. Opvallend genoeg waren het niet mijn rockhelden, maar schrijvers als William Burroughs, Charles Bukowski en Tom Wolfe met The Electric Kool-Aid Acid Test die in eerste instantie mijn interesse voor verdovende middelen hadden gewekt, al vanaf het moment dat ik een jaar of tien was. Tegenwoordig haal ik mijn opwinding uit andere dingen. Ik lees veel en ik ga vissen of zwemmen in de oceaan. Nu ik weer energie heb om te skieën of skateboarden, krijgt de verveling geen kans.''

Evan Dando: Baby I'm Bored (Setanta). Concert: 18/5 Melkweg, Amsterdam.