Verongelijkt Feyenoord botst weer met arbitrage

Ambivalente gevoelens gisteren bij de 19.000 fans van FC Utrecht die in het Galgenwaardstadion getuige waren van een hectische wedstrijd tegen Feyenoord. Enerzijds was er de wetenschap dat het winnende Feyenoord in de race blijft voor de tweede plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Mocht Feyenoord inderdaad dat toernooi weten te bereiken, dan is FC Utrecht ook verzekerd van Europees voetbal, omdat beide clubs tegenover elkaar staan in de bekerfinale. Aan de andere kant is verliezen met elf tegen tien man (Van Persie kreeg een rode kaart) nooit aangenaam, zeker niet tegen een topclub als Feyenoord.

Net als FC Utrecht had Feyenoord voorafgaand aan de wedstrijd van gisteren ook zo zijn eigen besognes. Aanvaller Pierre van Hooijdonk mocht door het hoger beroep tegen zijn schorsing – drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk, naar aanleiding van de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax van 16 april – gewoon meespelen tegen FC Utrecht. Maar van harte ging het niet.

Zeker niet, omdat alle ogen gericht waren op een andere spits: kersverse international Dirk Kuyt die volgend jaar ook nog eens voor Feyenoord speelt. Beide spitsen staan als harde werkers te boek die makkelijk scoren en voetballen bij twee volksclubs. Clubs die bovendien vaak garant staan voor open en aantrekkelijk voetbal.

Zo ook gisteren in de generale repetitie voor de bekerfinale van 1 juni als de ploegen uit Rotterdam en Utrecht elkaar weer treffen. Eerst was er een doelpunt van Robin van Persie die twee keer mocht aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied alvorens laag in de rechterhoek te scoren, 0-1. Daarna een enorme kans voor Feyenoorder Bonaventure Kalou. Iets later een voorzet van Dirk Kuyt vanaf de linkerkant die door spits Igor Gluscevic van FC Utrecht feilloos werd aangenomen en tot doelpunt verwerkt.

Vlak daarna vergreep Utrecht-verdediger Stijn Vreven zich aan Patrick Paauwe, met een gele kaart als gevolg. Diezelfde Vreven zweefde weg van de graspollen toen hij in aanraking kwam met het linkerbeen van Van Persie. Scheidsrechter van Egmond trok rood. Dit alles gebeurde in 22 minuten tijd. Een tumultueus begin.

,,Ga daar maar aan staan'', zei Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. ,,Dan moet je nog zeventig minuten met tien man spelen. Maar ach, dat zijn we tegenwoordig wel gewend. We kunnen wel een tentje opzetten in de Zeister bossen, zoveel schorsingen krijgt Feyenoord. En hoewel het vandaag een domme overtreding was van Van Persie, was het absoluut een onterechte rode kaart. Toch zijnwe daarna niet echt in de problemen gekomen.'' Van Persie zei zelf over zijn rode kaart zo vroeg in de wedstrijd: ,,Ik zette mijn linkerbeen neer en daar viel Vreven te theatraal overheen. Van tevoren was ik gewaarschuwd voor hem. Het was geen fout van mijn kant.''

FC Utrecht leek met de man meer situatie af te stevenen op winst. Feyenoord hergroepeerde zich en brak veelal via de snelle Bonaventure Kalou uit. Keer op keer kwam de rechterspits van Feyenoord in kansrijke positie, maar faalde in de afwerking. Voor trainer Van Marwijk geen redenen om bijvoorbeeld eens met Anthony Lurling te beginnen. Van Marwijk: ,,Ik houd van Kalou.''

FC Utrecht riep na het wegsturen van Van Persie het onheil over zich af. Feyenoord speelde na rust – zonder Shinji Ono die over moest geven in de kleedkamer– geroutineerd de wedstrijd verder en kwam zelfs op voorsprong. Twintig minuten voor het einde kreeg de club uit Rotterdam-zuid een hoekschop. Aanvoerder Paul Bosvelt zorgde op de doellijn voor verwarring en consternatie bij de hele defensie van FC Utrecht. Thomas Buffel profiteerde in een wirwar van ledematen en schoot de winnende treffer achter doelman Harold Wapenaar.

In blessuretijd had Buffel het vonnis definitief kunnen vellen over FC Utrecht. De Belg ging alleen op de doelman af, omspeelde die en het leek of hij zich liet vallen. Een schwalbe, oordeelde scheidsrechter Van Egmond die Buffel daarvoor een gele kaart liet zien.

FC Utrecht hoefde ondanks de nederlaag niet te treuren. Zeker niet nu naaste concurrent voor Europees voetbal NEC uit Nijmegen bij FC Groningen geen drie punten wist te behalen. Daardoor is het onderlinge verschil tussen de nummer zes (FC Utrecht) en nummer vijf (NEC) in de competitie één punt.

Een zoenoffer van FC Utrecht tegen Feyenoord, met de bekerfinale van 1 juni in het achterhoofd? FC Utrecht-trainer Foeke Booy over de instelling van zijn ploeg: ,,We hebben kansen gehad om te winnen. Het laatste half uur waren we echter niet goed meer.'' En moest Van Marwijk zijn mannen op scherp zetten voor de wedstrijd? ,,Nee, FC Utrecht is een goede club met toch 43 punten. Door de dreigende schorsing van Van Hooijdonk, wat overigens een schandalige beslissing is geweest, hadden mijn spelers zo iets van: we zullen hier wel eens iets laten zien. Ik heb ze alleen maar een zetje hoeven geven.''

FC Utrecht

1

Feyenoord

2

Ruststand 1-1. 3. Van Persie 0-1, 12. Gluscevic 1-1, 71. Buffel 1-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 18.925. Rode kaart: 23. Van Persie (Feyenoord). Gele kaarten: Vreven (FC Utrecht), Lodewijks, Buffel (Feyenoord).

    • Gerrit van Loon