Van Nistelrooy dirigeert United naar landstitel

Zonder zelf te spelen is Manchester United gisteren voor de vijftiende keer kampioen van Engeland geworden. Het onverwacht vroege titelfeest kon worden gevierd door de thuisnederlaag van concurrent Arsenal tegen Leeds United (2-3).

Manchester won zaterdag zijn voorlaatste competitiewedstrijd in de Premier League van Charlton Athletic. Het werd 4-1, met liefst drie doelpunten van Ruud van Nistelrooy. Daarmee bracht de Brabander zijn totale productie voor dit seizoen op 43 treffers, drie onder het clubrecord van Denis Law uit 1964. Door de overwinning kwam Manchester United op 80 punten uit 37 wedstrijden, Arsenal bleef een dag later steken op 72 uit 36 en moest de titelrace dus opgeven. De laatste elf seizoenen werd Manchester acht keer kampioen.

Met zijn drie doelpunten klom Van Nistelrooij naar de eerste plaats op de topscorerslijst van de Premier League. Tegen Charlton speelde hij zijn honderdste wedstrijd voor United. In die duels maakte hij 81 doelpunten. De 26-jarige international werd gekozen tot speler van de maand april in Engeland. ,,Hij is op weg één van de beste aanvallers aller tijden te worden'', was manager Alex Ferguson complimenteus.

Mallorca heeft zaterdag met een verpletterende 5-1-overwinning op Real Madrid de spanning in de Spaanse titelstrijd teruggebracht. De toeschouwers in Bernabeu wisten niet wat ze zagen, ruim tweeënhalf jaar was `De Koninklijke' in eigen huis ongeslagen geweest in competitieverband. In november 2000 verloor Real voor het laatst op eigen veld. Toeval bestaat niet: de tegenstander heette destijds Mallorca, het werd 0-2. Een 1-5-nederlaag leed Real voor het laatst in 1999. Toen won Zaragoza met dezelfde cijfers in Bernabeu. Het kostte coach John Toshack zijn baan.

Real kwam zaterdag zelfs nog aan de leiding door een doelpunt van Ronaldo in de negende minuut. Het was zijn zeventiende competitietreffer, de 300ste in zijn loopbaan. Na de rust was alles opeens anders in Bernabeu dat stiller en stiller werd. Aan de hand van de Kameroenese international Eto'o liepen de eilandbewoners over Real heen: Pandiani, Riera, Eto'o zelf, Roberto Carlos met een eigen doelpunt en Carlos waren verantwoordelijk voor de ontluisterende eindstand.

Het bood Real Sociedad nog dezelfde avond de kans Real weer tot op één punt te naderen. Met Sander Westerveld onder de lat slaagden de Basken daarin. Het werd een zwaar bevochten 1-0-overwinning op Sevilla. Matchwinner Alonso was de gevierde man. Gisteravond nestelde Deportivo La Coruña zich naast Real Sociedad. De uitblinker was Makaay, die met drie treffers een groot aandeel had in de ruime overwinning op Recreativo Huelva: 5-0.

Drie speeldagen voor het einde is Club Brugge zaterdag gekroond tot Belgisch kampioen. Dat gebeurde na een 1-1-gelijkspel tegen Sint-Truiden. Brugge is door dat resultaat niet meer te achterhalen door Anderlecht.

De titelrace in Frankrijk blijft spannend. Drie clubs zijn nog volop in de race om het kampioenschap: Olympique Lyon, Olympique Marseille en Monaco. Zaterdag maakten Lyon en Marseille geen misstap, Monaco leed gisteravond als enige puntenverlies. De ploeg verloor met 1-2 bij Paris Saint-Germain. Bij winst had Monaco gelijk kunnen komen met koploper Olympique Lyon.

FC Porto heeft in Portugal de landstitel behaald. De finalist in de UEFA-beker (waar Celtic de tegenstander is) won met 5-0 van het laag geklasseerde Santa Clara. Concurrent Benfica verloor thuis in Lissabon van nummer drie Sporting (1-2) en staat nu op een onoverbrugbare achterstand van veertien punten.