Tyler Hamilton ook winnaar Ronde van Romandië

Een week na de mooiste overwinning in zijn carrière, Luik-Bastenaken-Luik, heeft de Amerikaanse wielrenner Tyler Hamilton gisteren de Ronde van Romandië gewonnen. De kopman van de Deense ploeg CSC was in Lausanne ook de snelste in de afsluitende tijdrit.

In de Waalse Pijl, zijn eerste doel van dit wielerjaar, werd Hamilton al veertiende, voor de Amerikaan een aanwijzing dat het met de vorm wel goed zat. De bevestiging in Luik-Bastenaken-Luik deed hem glimmen van trots, zeker omdat hij de eerste Amerikaan was die `La Doyenne' won.

Met intensieve begeleiding van ploegbaas Bjarne Riis en de wijze lessen van vriend en oud-ploeggenoot Lance Armstrong in het achterhoofd, had Hamilton zich perfect voorbereid op de twee weken waarin hij wilde scoren. In de vierde etappe van de Ronde van Romandië, de zwaarste, hield hij de schade op ritwinnaar Francisco Perez beperkt.

De Spanjaard veroverde de leiderstrui door na de klim naar Les Paccots alleen aan te komen. Het was een genoegdoening voor Perez die een dag eerder nog de schlemiel was geweest nadat hij als koploper de verkeerde weg was ingereden. De jury riep hem even later alsnog tot ritwinnaar uit naast de Zwitser Laurent Dufaux, die als eerste de finish was gepasseerd.

De Italiaan Mazzoleni finishte zaterdag op 21 seconden als tweede, de Zwitser Jeker tien seconden later als derde. Hamilton bevond zich in het groepje van Jeker en had gisteren 43 seconden goed te maken op de leider. Dat doel haalde de CSC-rijder ruimschoots. Hamilton won de individuele tijdrit met 41 seconden voorsprong op de Zwitser Alex Zülle. In het eindklassement werd diens landgenoot Laurent Dufaux op 33 seconden van Hamilton tweede.

De Duitse wielrenner Steffen Wesemann won gisteren de wedstrijd Rundum Flughafen Köln-Bonn. Wesemann, rijdend voor Telekom, kwam na 200 kilometer alleen aan nadat hij eerder in zijn eentje de sprong had gemaakt uit het peloton naar een kopgroep van 21 renners. De Belg Geert Omloop werd tweede, de Nederlander Maarten den Bakker derde, net voor Matthé Pronk. Het was Wesemanns eerste overwinning sinds een ritzege in de Vredeskoers van 2000.

Alain van Katwijk won zaterdag de Ronde van Overijssel. De renner uit Spijkenisse, sinds kort rijdend voor Axa, was in Rijssen de snelste van een kopgroep van drie voor Piet Rooijakkers en John Sulkers. Het drietal had zich zo'n 10 kilometer voor de finish losgemaakt uit een groep van zeven renners.

Bart Brentjens heeft in de Belgische plaats Kluisbergen de openingswedstrijd van de Europa Cup mountainbike gewonnen. De Nederlands kampioen domineerde de wedstrijd samen met Bas Peters, die uiteindelijk 1.10 moest toegeven op de winnaar. Nadat de Spanjaard Inaki Lejaretta en de Belg Roel Paulissen in de spits wegvielen, wist Erwin Bakker het Nederlandse succes compleet te maken door de derde plaats voor zijn rekening te nemen. Bondscoach Leo van Zeeland was opgetogen. ,,We hebben de afgelopen maanden hard getraind. Daarnaast heeft deze selectie de laatste weken ook veel in het buitenland gekoerst. Die gedegen voorbereiding begint nu zijn vruchten af te werpen.''